hír épületek Breuer Marcel Egyesült Államok New York

A Sotheby's aukciósházé lett a brutalista Breuer-ikon


sebesp | 2023.06.02

A Sotheby's zászlóshajó-galériája lesz Breuer Marcel híres New York-i épülete.

A Sotheby's nemzetközi aukciósház bejelentette, hogy megvásárolja a Whitney Museum of American Art Breuer Marcel által tervezett épületét a manhattani Madison Avenue-n. Az épületet a márka zászlóshajó-galériájává alakítják, hogy művészeti és luxuscikk-gyűjteményeit mutassa be a nagyközönségnek.

A cég tudatta, hogy egy építésziroda segítségével felülvizsgálják, és szükség szerint rendbehozzák az épületet, mielőtt 2024 szeptemberében birtokba vennék.

A széles körben Breuer Building-ként (Breuer Épület) ismert 945 Madison Avenue 1966-ban készült el a New York-i Whitney Amerikai Művészeti Múzeum kiegészítő helyszíneként. Jelenleg a The Frick Collection művészeti galéria ideiglenes otthonaként használják, korábban a Metropolitan Múzeum élvezte patináját.

Az új tulajdonos egyedülálló lehetőségnek tartja egy ikonikus és világszerte elismert építészeti nevezetesség újragondolására. Azt remélik az ideális hely még jobban segíti azonosítani profiljukat.

A brutalista épület betonpanelekből álló homlokzata az utca felé kilépő konzolok sorát alkotja. Csak néhány, szögben kifordított ablak bontja meg oldalt a felületet, az egyik oldalon pedig egy függőleges pengefal határolja az épületet a szomszédaitól.

A Sotheby's azt tervezi, hogy a költözést követően az épület nyitva marad a nyilvánosság számára, az aukciósház gyűjteményeit ingyenesen lehet majd megtekinteni, mielőtt a tárgyakat értékesítenék.

Breuer Marcel 1902-ben született Pécsett, a bécsi Művészeti Akadémián tanult, majd Walter Gropius tanítványa lett. Németországban és Nagy-Britanniában dolgozott, Dessauban egyike a Bauhaus iskola alapító mestereinek, majd 1935-ben visszatért Magyarországra. A Mérnöki Kamara több nyertes pályamunkája ellenére sem vette fel tagjai közé származása és politikai nézetei miatt, így újra külföldre távozott. Tanított a Harvardon, sikeres irodát vitt New Yorkban, ahol 1981-ben hunyt el.

Képek: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások