sebesp | 2023.12.12

Sou Fujimotonak ez alkalommal összejött a sallangmentes terv megvalósítása. A koncepciót megértő és elfogadó megrendelő megépítette tervét anélkül, hogy marketingízű csillogó elemekkel dekoráltatta volna ki az épületet.

Egy évvel azután, hogy a Not a Hotel ingatlanfejlesztő cég bemutatta a Magyar Zene Háza terveit is készítő Sou Fujimoto japán építész alkotását, az Ishigaki Earth (Föld) villát, már el is készült, és meg is megvásárolható. Az okinavai Ishigaki-szigeten található menedékhely egy kiterjedt, 9 900 m2-es telken, a sziget délnyugati partja mentén található. Kör alakú kialakítása, amelyet hullámzó zöldtető koronáz, kiküszöböli a ház eleje-hátulja hagyományos koncepciójából eredő egyensúlyzavart, és arra hívja a természetet, hogy minden szögből körbevegye. A hullámos tetőn lévő nagy nyílások festői kilátást nyújtanak az égre, elmossák az építészet és a természet közötti vonalakat.

Sou Fujimoto építész elképzelése a „Not a Hotel” projektről a villa és annak érintetlen természetének összehangolására összpontosított. A dombok enyhe hullámzásait utánozva, körkörös szerkezete és homorú kialakítása akadálytalan kilátást biztosít a lakóknak, ötvözi a sziget buja növényzetét az óceáni panorámával.

A menedékhely praktikus felszereltséggel rendelkezik, beleértve a tengerrel összeolvadó, végtelenített medencét, az akadálytalan nappali- és étkezőrészeket, amelyekből nagyvonalú kilátás nyílik. Az épület része még egy víz alatti szauna és egy teljesen felszerelt edzőterem. A kifelé nyúló nappali padlótól mennyezetig futó üvegezéssel rendelkezik, amely a beltérbe hozza a tájat. A villában négy hálószoba található, amelyekben akár tíz ember is kényelmesen elfér. Minden hálószoba a nyugalmat szolgálja, a vízparti hálószobából pedig békés kilátás nyílik a tengerre, kiegészítve egy fürdőszobával, amely összeköti a lakókat a horizonttal.

Hasonló, a világ zajától távoli menedéket kínáló projektek építésével és értékesítésével vagy bérbeadásával több vállalkozás is foglalkozik, egyik ismert példa a Peter Zumthor tervezte Secular Retreat Angliában.

Képek: notahotel.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások