sebesp | 2019.03.16
New Yorkban elkészült Thomas Heatherwick óriás lépcsőháza, ami nem vezet sehova, hacsak nem a mennyországba.

A gigantikus műalkotás, amely az egymásba kapcsolódó lépcsőkarok láncolata, hivatalosan megnyitott a nagyközönség számára a Hudson Yards első ütemének kiskereskedelmi és szórakoztató egységeivel együtt.

Fényes rézlemezek borítják a lépcsőkarok alját és oldalát, visszatükrözve az alattuk álló vagy sétáló embereket. A belső oldal anyagai sokkal sötétebbek (beton és kőburkolat), és a városi környezethez igazodnak.

Az ideiglenesen Vessel néven futó látványosság a Hudson Yards szívében fekszik, parkosított közterület közepén, üveghomlokzatú felhőkarcolókkal körülvéve, amelyek nagy része már elkészült, vagy hamarosan átadásra kerül. Legutób a Diller Scofidio + Renfro és a Rockwell Group 15 Hudson Yards épületét adták át, amely "The Shed" néven ismert, bővíthető kulturális központ.

A 154 Olaszországban készült lépcsőkarból, közel 2500 lépcsőfokból és 80 pihenőből összeállított szerkezeten egy mérföld függőleges szintkülönbség megmászására van lehetőség, természetesen pénzért. A jegyekért némi sorban állás tapasztalható, a megnyitó másnapján 4200-an várakoztak az online rendszerben, számításom szerint kb. 150 perc, mire a virtuális pénztárhoz érnek. Az érdeklődést nézve aligha lehet kétséges, hogy a jegyek egyenesen a mennyországba szólnak, hiszen a sokkal jobb kilátást ígérő Empire State Building-be általában különösebb várakozás nélkül be lehet jutni.

Forrás: Hudson Yards New York

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások