sebesp | 2015.02.03
A sztárépítész Frank Gehry legújabb épülete Sydney-ben a helyi műszaki egyetemé. Az alkotás sokak szerint egy gyűrött papírzacskóra emlékeztet.

Mintegy 180 millió ausztrál dollárba került a Sydney-i Műszaki Egyetem legújabb szárnyának megépítése, amely a Dr. Chau Chak-szárny névre hallgat, és a modern építészet egyik legnagyobb alakjával, a kanadai születésű, de Kaliforniában élő Frank Gehryvel terveztették - írja a Sydney Morning Herald. Gehry a bilbaói Guggenheim Múzeumról, a prágai táncoló házakról, vagy legutóbbi munkájáról, a Párizs melletti Bois de Boulogne-ban megnyitott Louis Vuitton alapítvány épületéről ismert.

Az építész a Sydney-i megnyitón elmondta, hogy elégedett az épülettel, de szeretné látni, hogy a diákok megtöltik és valóban használják a tereket, ugyanis az épület folyamatosan változhat a használatnak megfelelően. "Az az építészet, amelyben minden rögzített egy fix program szerint, ma már elavult fogalom" - foglalta össze Gehry.Az építész és irodája az épülethez öt éven át mintegy 150 különböző modellt készített, mielőtt - eredetileg repülőgépalkatrészek tervezésénél használatos 3D tervezőprogrammal - véglegesítette volna a terveket. Gehry az egyetem dékánjának azt írta, hogy egy fára épített ház ötleteként született meg az épület gondolata. Az épület egy folyamatosan növekvő tanulási organizmust vizualizál, amelynek több párhuzamos gondolati ága van: némelyik erős, némelyik csak ideiglenes.

Az építkezés 2012-ben kezdődött, de az épület csak most nyitotta meg kapuit. A helyi kormányzó szavaival: "ez a legszebb összegyűrt papírzacskó, amelyet valaha is láttam".

Forras: hvg.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások