sebesp | 2021.08.22

Fekete beton és fa lécburkolat határozza meg ennek az ausztráliai dombtetőn épült otthonnak a hangulatát.

Ausztráliában, a Byron Bay vidékén, egy dombtetőn helyezkedik el a melbourne-i Edition Office építésziroda Federal House (Szövetségi ház) elnevezésű projektje, mely fekete betontömegként jelenik meg. A stratégiai meggondolással elhelyezett nyílások és a lineáris fagerendák erősítik az erődszerű hatást, stabilitást sugározva kötik a szokatlan lakóépületet a talajhoz. A meglehetősen morózus összhatás sokkal inkább egy állami hivatal, mint egy lakóház érzetét kelti.

Az épületet körbeölelő kert és a belé rejtett átrium arra ösztönzi lakóit, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a buja természeti környezettel.

A sötét betontfalakkal határolt tömeg két fő lakóterület foglal magában, míg a központi páfránykert köztes térként szolgál. Az összes helyiséget, valamint a belső átriumot egy fedett-nyitott tér veszi körül, mely a közvetlen napfénytől védetten fekszik a farácsozat mögött. Ezen a tömegen belül és a lakóterek alatt a található a medence, amely saját északi bejárattal rendelkezik.

A rezidencia fő hálószobája konzolosan kinyúlik a fekete betontömegből, míg az alatta lévő tér bepillantást nyújt az úszómedencébe, amely az otthon teljes mélysége alá behúzódik. Az Edition Office a hálószobákat meleg faburkolattal látta el, ezzel oldva a külső megjelenés szigorúságát..

Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások