pályázat

Tájékoztató a MÉK – ARCH -E projektről

Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja – European Platform for Architectural Design Competitions (ADC)


Ulrich Tamás | 2024.03.06

Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja az Európai Unió társfinanszírozásával 2026. márciusig megvalósítandó projekt, az ARCH-E projekt, (Uniós azonosító száma: Project 101100268 – ARCH-E – CREA-CULT-2022-COOP) az Európai Bizottság Creative Europe (CREA) keretprogramján belül.

A Magyar Építész Kamara az osztrák Építész Kamara közvetlen meghívására, és a MÉK elnökségének döntése alapján a 10 kamara és partnerek által létrehozott nemzetközi konzorcium tagjaként 2022. május eleje óta vesz részt ebben a projektben.

A 2022-es évben a Projektben való részvételhez szükséges adminisztratív teendők elvégzése volt a főfeladat, Európai Uniós szervezeti regisztrációs PIN szám megszerzése, a MÉK bejegyzése és részvevők rögzítése a projekt pályázati rendszerében, a részvételhez szükséges dokumentumok, adatlapok, különféle igazolások beszerzése, fordítása, hitelesítése és feltöltése a Projekt adatlapjára.

Az Európai Unió CREA-CULT -2022 COOP programba a 10 Építész Kamara és szakmai partnerek nemzetközi konzorciuma által benyújtott támogatási pályázat, közte az ACE-ACE (Európai Építészeti Tanács), és a társult szakmai szervezetekkel (részletesen lásd még itt).
A 2023-as év elején felgyorsultak az események, a pénzügyi támogatás megszerzéshez benyújtandó dokumentáció véglegesítése volt a fő feladat. Az Európai Unió adminisztráció részéről 2023. februárban megtörtént a Projekt és a csatolt, előzetesen kidolgozott részletes munkaterv, költségbecslés és ütemezés elfogadása, és március 1-én beindult a Projekt végrehajtása, az ütemterv és feladat megosztás szerint.

Rövid idő alatt elkészült és elindult az Arch-E honlap első változata, ahol számos információ megtalálható a résztvevőkről és céljaikról a Projektben. Az oldalon keresztül a projektben regisztrált résztvevők belépve elérhetik a különböző munkacsomagokban (WP) a készülő dokumentumokat, táblázatokat, és dolgozhatnak azokban, illetve van olyan oldal is, ahova feltölthetik kapcsolódó saját anyagaikat is.

Ide felkerült tájékoztató anyagként magyar tervpályázatok jogszabályi- és technikai-informatikai háttérről készült ismertetés is. Ezen a honlapon keresztül lehet regisztrálhatnak az érdeklődők az ARCH-E hírlevélre is.

Maga az ARCH-E Projekt 4 nagy Munkacsomagból (WP) áll, az első csomagban (WP1) a megállapodások, ütemterv és részletei, résztvevő kamarák és szakmai szervezetek stb. találhatóak. Jelenleg a főleg a 2. és 3. csomagokban folyik a közös munka, ezek időben összefonódnak. A harmadik munkacsomagban az előkészítési munkák zajlanak.

A 2023-as évben elvégzett főbb munkák:

A WP 2 csomagban:

  • Study 0. – Előtanulmány, hivatalos statisztikai adatok (KSH) és országos adatok és alapinformációk összegyűjtése feltöltése.
  • Study 1. – Adatok előkészítése, gyűjtése, kamarai létszám, aktív építészek, hallgatói létszámok, hazai tervpályázatok száma és típusai, közbeszerzési eljárások tervezési munka beszerzésére, stb…
  • Study 2. – Glossary – Kucskifejezések – az Építészeti Tervpályázatokkal kapcsolatos 100 fontos szakkifejezés összegyűjtése, és az angol kifejezések és alapdefiniciója mellé a résztvevő országok nyelvére történő fordítások, illetve az egyes kifejezések magyarázata, és a résztvevők által javasolt kifejezések összegyűjtése, ami majd a készülő ARCH-E honlapon segíti a különböző nemzetiségű pályázók dolgát. Ezt a munkát az előírt határidőre, Margit Friedrich a Project vezetőkoordinátora, építész, az osztrák építész kamara képviselője, szerint is kiváló eredménnyel teljesítettük.

Jelenleg a munkaközi változatok érhetőek el a honlapon.

  • Study 3. – itt folyik a kapcsolatos kutatási terv összeállítása (a mai naptól elérhető) és a tagországok építészeinek szánt Tervpályázatokról és tapasztalatokról szóló on-line felmérés és kérdőív előkészítése. Ehhez a tervezett kérdőívhez a korábbi tapasztalatok alapján (lásd: a korábbi években ACE Sector Study felmérések) is javasoltuk kiegészítő kérdéseket. Ennek a felmérő kérdőívnek kidolgozása folyik a Valencia-i Egyetem csapatának vezetésével. A kérdőív tesztelése 2024. január-márciusban történik, és kiküldése, megjelenése idén tavasszal várható. Jelenleg a felkért építészek előre összeállított kérdéssor alapján történő interjúztatása zajlik.

A WP3 csomagban folyik a tervezett Építész Tervpályázati többnyelvű honlap előkészítése, és technikai – informatikai fejlesztése, itt közös elem, az előbb említett már Glossary – Kulcskifejezések gyűjteményének kezelése.

A Kulcskifejezések magyar nyelvű változata munkaközi állapotban megtekinthető a honlapon, valamint a MÉK honlapján is.

A honlapon megjelenő magyar nyelvű szövegek javítása folyamatosan történik.

A WP4 munkacsomag a kommunikáció és média elemek előkészítése, illetve a Projekt kommunikálása a részvevő országok építészei felé, valamint a honlap végleges elkészülte utáni bemutatók előkészítése.
Ennek a csomagnak részeként a MÉK honlapján eddig már 3 ismertetés, szakmai leírás jelent meg az ARCH-E projektről, illetve az adott hét Hírlevelében:

  1. Építészeti tervpályázatok nemzetközi elérhetőségének fejlesztése – ARCH-E (2023. 05.11.) MÉK Hírlevél 2023/20. és 21. hét
  2. Építészeti tervpályázatok nemzetközi elérhetőségének fejlesztése – ARCH-E (2023. 07.14.) MÉK Hírlevél 2023/29. és 30. hét
  3. Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja – Berlin 2023. október 9. (2023.10.16.) MÉK Hírlevél 2023/42. és 43. hét

A megjelent cikkek olvasottsága 700-1900 megnyitás között van.

A Projekt vezetés az előre kitűzött időpontokban havonta tart Kooperációs Meetingeket, Zoom program segítségével. Ezeken a 4 órás megbeszéléseken megvitatjuk az elvégzett munkát, a közeli és távoli teendőket. A meetingek közötti időszakban napi-heti szinten komoly és folyamatos emailes egyeztetetés, tájékoztatás, információs csere zajlik.

A Projekt Ütemterve szerint eddig két alkalommal személyes részvételű találkozóra, megbeszélésre került sor, az első 2023. május 22-23. között Ljubjanában, a szlovén Építész Kamara szervezésében, és október 9-10. között Berlinben a Német Szövetségi Építész Kamara szervezésében.

Az első alkalommal Sándor Gergely és Ferencz Piroska vett részt a megbeszélésen. A berlini kamarában tartott két napos konferencián Sándor Gergely és Ulrich Tamás képviselte kamarát, erről készült egy rövid írásos beszámoló is, ami a kamarai honlapon is megjelent.

A munkacsomagban elkészült anyagok közül több (a Kutatási terv, Építész Szakmai Interjúk rendszere-kérdések) fordítása elkészült, a projekt konzultációjában érintett építészeknek részére kiküldtük.
Az ARCH-E honlapon elérhetőek már a projekt magyar nyelvű promóciós anyagai is, tájékoztató, szórólap, valamint egy tervezet roll-up is.

Szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy az ARCH-E projektben már van lehetőség a szakemberek és a pályázati projektekben részt venni akarók számára a Hírlevélre történő feliratkozásra, valamint a honlapon történő regisztrációra. Jelenleg a honlap angol nyelvű, de készül a magyar nyelvű változat is.

Itt lehet regisztrálni az oldalon, ahol létrehozható az egyén saját szakmai profilja, megadható kapcsolattartási cím, és az irodai- és referencia projektek linkjei. Az Adatlap kitöltése és regisztráció után a jelentkező bekerül az ARCH-E Network (Hálózat) tagjai közé.

A 2024-ben június 6-án és 7-én Budapesten a Magyar Építész Kamarában lesz a két napos személyes megbeszélés, a pontos program előkészítése és egyeztetése jelenleg zajlik.

Ugyancsak fentiekkel párhuzamosan készül az aktuális angol nyelvű UIA Tervpályázati Útmutatónak a magyar fordítása, illetve a nyers fordítás szöveg szakmai korrekciója. Ez az Útmutató tudomásunk szerint eddig még nem jelent meg sehol magyarul, valószínűleg rövidesen kerülhet fel a kamarai honlap Tervpályázati Mintadokumentációk közé.

Budapest, 2024. március 05.
Ulrich Tamás

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások