sebesp | 2014.08.29
Párizs belvárosában hamarosan elkészül Renzo Piano pikkelyes hátú organikus építménye, a Fondation Jerôme Seydoux-Pathé új otthona.

Párizs egykori első filmszínházainak egyike helyén épül a Pathé hagyatékának megőrzését és a mozgófilmes művészetet népszerűsíteni hivatott alapítvány központja. Két korábbi ház lebontásával biztosítottak helyet az új épületnek a tömbbelsőben, ugyanakkor az utcai szárnyakat sikerült megtartani, így a homlokzatok megőrzésével a városkép nem változott. Ezzel ugyanakkor szabad utat nyert a fantázia és egy olyan forma született, amely maximálisan kitölti a rendelkezésre álló teret, de csak néhány ponton érinti a szomszédos épületeket. Az organikus forma kevésbé korlátozza a természetes fény bejutását, sőt még kertnek is marad helye.

Az íves tető üveggel fedett, innen kapnak fényt az irodák. Az épület alsóbb szintjein az alapítvány archívuma, kiállító terület és egy hetven személyes mozi terem kapott helyet.

A Renzo Piano Building Workshop legújabb munkája lágy formáival kétségtelen gesztussal él a szomszédok felé, kérdés persze, hogy mennyi időbe telik nekik megszokni a méretes pikkelyes őslény váratlan nagyvárosi felbukkanását.


Forrrás: http://www.gizmag.com/renzo-piano-fondation-jerome-seydoux-pathe/32628/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások