sebesp | 2016.03.20
A megrendelőknek az volt az igénye, hogy a mogyoróültetvény mellé építendő új házukat nyaralónak is tudja használni a család, mivel nem akarnak elutazni valahová csak azért, mert épp szabadságon vannak.

A szokatlan elvárásnak egy montázs lett az eredménye, melynek két eleme között kedvük szerint vándorolhat a család. Egy brooklyni iroda, a Fake Industries Architectural Agonism a helyi Aixopluc építésstúdióval együttműködve olyan házat tervezett a katalóniai Serra de la Mussara hegységbe, melynek kitárható földszintjét elsősorban nyáron használják, zártabb felső szintjét pedig télen.

Mindkét szinten van konyha, nappali és hálószobák, ezzel tulajdonképpen két önálló lakást hoztak létre ugyanazon család számára egy épületen belül. A földszintet harmonikaszerűen nyitható fényáteresztő zsalukkal határolták, melyeket kinyitva a lakótér összekapcsolódik a verandával. Ez az "évszakos membrán" a földszint körül lehetőséget biztosít a család számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az időjárás változásaihoz. A nappaliban acéloszlopok és fényes fémmennyezet, a hálókban az osb lap burkolat puritán ipari miliőt kölcsönöz a háznak. A hűvösebb hónapokban a család az emeletre költözik, valamivel hagyományosabb belsőépítészeti környezetbe.

"Két jól ismert lakástípust biztosítottunk ügyfeleink számára. Az alsó a tanulmánylakóházak nyitott vázas, hedonista típusa, melyre rátettük Le Corbusier befelé forduló Maison Jaoulját a szeles téli időszakra. Az eredményeként létrejött tökéletes korpusz lehetővé teszi az egymással ellentétes lakásmódozatok közötti skizofrén megkülönböztetést, miközben legyőzi a két típus találkozásának lehetetlenségét" mondják a tervezők. "Banális környező példákból merítve eljutottunk a hagyományos katalán gazdaporta és csűr keresztezéséig."

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások