sebesp | 2020.10.20

Az Atelier Štěpán körbefutó szivárványablakkal koronázta meg a cseh modernizmusból táplálkozó Brnóban épült kör alakú templomot, amely színes fényjátékkal világítja meg a betonfalú belső teret.

A templomot Maria Restituta Kafka nővérnek szentelték, aki 600 méterre született a helytől, ahol az épület áll. A Boldog Restituta templom František Zounek és Viktor Rudiš cseh építészek tervei alapján az 1960-as években épült Brno-Lesná lakótelep kései befejezéseként is értékelhető.

A kör alakú templomot és a hozzá tartozó háromszög alakú tornyot az Atelier Štěpán úgy tervezte, hogy a modern élet forgatagától távol álló szemlélődésre, elmélyülésre alkalmas hely legyen. Az építész véleménye szerint a mai kor embere számára épülő templomnak a mai kort kell tükröznie, hasonlóan a valláshoz, melynek az adott kor felfogását kell leképeznie.

A Lesná-templom falait vakolatlanul hagyták, az egyetlen díszítés rajta a fény, amely egy 80 méter hosszú, szivárványszínű ólomüveg ablakon keresztül érkezik, amely a betondob tetejét fedi. Az ezeken az ablakokon át érkező fény a  tégla kupolát a váltakozó napszakokban különböző mintákkal világítja meg. A templomtér alsó szintjéról nem lehet látni az épület tetején lévő ablakokat, ezzel misztikusság érzetét keltve a templomon belül.

"A barokk időszakban a templom belsejét teljesen vallási ábrázolások borították" – mondja Štěpán. "Ez egyfajta képregényként szolgált, mert a látogatók nem tudtak olvasni, ezért Jézus és a szentek életét, valamint az Ószövetség történeteit különféle formákban ábrázolták a templomban. Mára megfordul a helyzet. Olyan világban élünk, amelyben könnyen hozzáférhetünk bármilyen információhoz, vizuális és egyéb szenzációk támadnak minket minden irányból, ezért az egyháznak a szemlélődés tereként kell szolgálnia – a felesleges képektől és egyéb szenzációktól megfosztott térként."

Eltekintve a sekrestyébe vezető háromszög alakú ajtóval ellátott kis színpadtól és a négyzet alakú kis ablakok sorától, a templomteret csak a bejárat és a lépcső bontja meg, amely az első emelet két erkélyéhez biztosít hozzáférést. Ezek az ívelt beton erkélyek biztosítanak a kórus számára a helyet, és további helyet biztosítanak a hívek számára.

Az Atelier Štěpán a kör alakot azért választotta a templom számára, mert ez a forma a menny és az örökkévalóság vallási szimbóluma. Az ablakgyűrű fölötti betonkupola az eget képviseli a város felett.

A templom mellett a betonból álló, háromszög alakú harangtorony kilátópontként működik, a toronyból a templommal összekötött híd vezet az ólomüveg ablakok mellett végigfutó galériára.

A templom, miközben elzár a külvilágtól, kupolájára vetített absztrakt misztériumjátékával az emberi észlelés tágabb határain túli dolgok felé nyitja meg a gondolatok útját, a kupolára vetített színfoltokkal bizonyítva, hogy a leginkább élettelennek hitt dolgok is életre kelthetők.

Fotók: Atelier Štěpán, Boysplaysnice

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások