sebesp | 2022.02.06

A Büro Ziyu Zhuang német-kínai építésziroda tervei alapján készült a templom a kínai Qingdaóban, amelynek falait és tornyát alumíniumbordák sora borítja, mely egy kortárs műalkotás parametrikus megközelítésben.

A Chamber Church célja egy olyan térbeli konténer létrehozása, amely egyszerre tiszteli a múltat ​​és a jövő felé tekint. Vallásos élményt és világi érintést kell nyújtania.

A templomtér alsó része kétfelé tagolódik: a félig süllyesztett rész és a hozzá kapcsolódó terasz kapcsolatot teremt a környező tájjal, a hegyoldalba ágyazva kapcsolódik környezetéhez. Ez az a rejtett alap, amelyen a templom belső, magasabban fekvő része büszkén állhat a hegy és a víz között, tükrözi az ég és a föld erejét, és terjeszti a teremtés evangéliumát.

A dizájn a klasszikus templomépítészetből ismert elemeket kölcsönöz, mint például a harangtorony rózsaablakkal, a bazilika elrendezésével és az ismétlődő belső ívekkel. Ezeket a jellemzőket függőleges bordákból álló, egyszerűsített formákra öntötték a Büro Ziyu Zhuang iroda építészei.

A történelemben visszafelé tekintve megtalálhatóak az építészeti asszociációk archetípusai, az épület a hozzájuk kapcsolódó, a közösségi tudatban felhalmozódott emlékeket visszhangozza, de időtlen modernségben értelmezi őket, a jövő érzetét keltve. Az architektúra ezt a kettősséget integrálja alaprajzi rendszerében és metszetében egyaránt.

A tervezők egy modern ikon megvalósítására törekedtek, melyhez tiszta formát kellett alkotnunk, amely a templom archetípusát idézi. Ezért a tervezés során a hagyományos templomok különböző homlokzati megjelenését integrálták úgy, hogy az alaptömegeket szeletek sorozatán keresztül illesztették egymás mellé. A szekvenciális szeletek letisztultan és modern módon kerülnek összeillesztésre, míg a homlokzat hézagai a szemlélő nézőpontjától függően különféle vizuális hatásokat eredményeznek.

A belső tér egészen a gyökerekig, a barlangok térélményéhez, a hajlék adta biztonságérzethez nyúlik vissza, absztrakt, modern, mégis kifejezetten felemelő formában, mintha egy angyal szállt volna le a földre a hegyek között hófehér ruhában.

A Büro Ziyu Zhuang iroda által megalkotott Chamber Church, miközben a parametrikus építészet egyedi, történelmi formákból származtatott megközelítéseként is felfogható, olyan különleges kortárs képzőművészeti alkotás, amely a világ bármelyik jelentős múzeumában is megállná a helyét.

Forrás: ArchDaily
Képek: Shengliang Su

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások