hír pályázat tervek Asztana Coop Himmelblau Expo Kazahsztán Mecanoo Snohetta tervpályázat UN Stúdió zaha hadid

Tervpályázati figyelő: Elképesztő építészeti víziók a kazahsztáni EXPO épületeiről

Bemutatjuk a legnagyobb építészetirodák javaslatait.


Gerzson21 | 2013.09.08
2017-ben Kazahsztán fővárosa, Asztana rendezi meg az EXPO világkiállítást. A kiállítási terület rendezésére és építészeti kialakítására ötletpályázatot írtak ki, melynek első szakasza 2013 augusztusában zárult le. A pályázatra 100 építésziroda jelentkezett a világ minden tájáról és 50 iroda mutathatta be elképzeléseit a kazahsztáni zsűri előtt.

A 2017-es EXPO központi témája a „zöld gazdaság” lesz. Nursultan Nazarbayev, Kazahsztán örökös köztársasági elnöke eltökélt a fenntartható fejlődés mellett. A kiállítási épületeknek alternatív energiaforrásokat kell használniuk és autonóm hő- és vízgazdálkodással kell rendelkezniük. Az EXPO köré már a tervezés fázisában több fenntartható fejlődéssel kapcsolatos eseményt szerveznek. Többek között idén augusztusban FourE, Környezetbarát Energia – Baráti Energia néven tartottak fesztivált a helyiek számára Almaty városában.

Vegyes érzések fognak el ezek a hírek olvasása közben. Lehet-e fenntartható fejlődésről beszélnünk a Kazahsztáni világkiállítással kapcsolatban? A fenntarthatóság 3 ága a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság (3P, Elkington 1998). Érdemes sorra venni az egyes területeket. Lehet-e gazdaságilag fenntartható Kazahsztán és az általa rendezett EXPO, amikor az ország gazdasági növekedésének záloga és kulcsa a nagy, de kimerülő kőolaj, földgáz és ásványkincs tartalékai. Lehet-e társadalmilag fenntartható Kazahsztán és a tervezés alatt lévő világkiállítás, amikor 10 év alatt „Nazarbajev cenzúrázta a sajtót a személyiségi jog védelmének önkényes értelmezésével, blokkoltatta az ellenzéki weboldalakat, betiltotta a vahhábita szektát. Tartományi kormányzóit személyesen nevezi ki. Az Amnesty International kritikája szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás, a halálos ítélet és rendkívül rossz körülmények uralkodnak a büntetés-végrehajtási intézményekben”1. Az utóbbi két kérdés nem feltétlenül tartozik egy építészeti oldalra, de a környezeti fenntarthatóság egy részét képező új építésű EXPO épületeinek tervei igen:

A világ vezető építészeinek jó része szemet gyönyörködtető, extravagáns formákkal állt elő. Zaha Hadid virágszirmokra emlékeztető épületegyüttese közepén tűhegyes felhőkarcoló szobor áll. Coop Himmelblau a védjegyévé vált dekonstuktivista stílust és magasházas telepítést álmodott meg. J. Mayer H. organikus térlefedéseket és kehelyszerű épületeket tervezett. Lehetek-e az ilyen sztárépítészek által megálmodott, öntörvényű formájú épületek fenntarthatóak? Meddig tart egy építész felelősége környezetünk védelmével kapcsolatban? Mi a helyes építészeti magatartás egy ilyen feladat esetén? Megannyi kérdés, amely felmerülhet a futurista terveket látván.

Az elképzelések között szerepelnek jóval visszafogottabb ötletek is. Ilyen tervvel pályázott a norvég Snohetta és holland Mecanoo építésziroda. A zsűri döntése, hogy melyik hozzáállás lesz végül sikeres.

A pályázat eredménye és a győztes elképzelés kihirdetése szeptemberben várható.

Burián Gergő

A cikk alapjait az alábbi vélemény ihlette: http://www.architizer.com/#/blog/kazakhstan-expo/
További források: http://www.bustler.net/
1:http://www.wikipedia.org/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások