hír pályázat díj tervek Dánia Langvang Multifunkcionális Randers Sportközpont tervpályázat

Tervpályázati figyelő: Langvang Multifunkcionális Sportközpont

Elkiær + Ebbeskov (E+E) és Leth & Gori építészirodák közös pályázata nyert.


Gerzson21 | 2014.03.17
A dániai Randers városban épülő központ többcélú sportpályákat és közösségi események megtartására alkalmas tereket fog tartalmazni. A győztes csapaton kívül a kétfordulós meghívásos pályázatnak többi résztvevője volt: Dorte Mandrup Arkitekter, CEBRA, COBE és Kontur építésziroda.

Az 5300 m<sup>2</sup>-es tervezett épület 52,6 millió dán korona (2150 millió forint) költségvetéssel rendelkezik. A központ több multifunkcionális teremmel rendelkezik, melyek alkalmasak közösségi- és sportrendezvények megtartására is. A sportkomplexumban ezek mellett helyet kapott 200 m-es és 60 m-es futópálya, magasugró, távolugró, rúdugró, súlylökő, kalapácsvető, gerelyhajító pályák. A klasszikus atlétikai létesítmények mellett 200 m-es görkorcsolya park, játszóterek is szerepelnek a tervezési programban.

A rengeteg funkció miatt az épület alapelve a terek kettős használata. A futópálya belseje duplán kihasználható görkorcsolyázásra, illetve vívásra. Az atlétika pálya „matracos” része is többszöri használattal bír: küzdősportok és kalandpálya is helyet kapott itt. A hölgyek táncterme is használható koncertek, színházak és rendezvények számára is. A komplexum teteje is multifunkcionális: futók, görkorcsolyázók és téli időszakban síelők is tudnak itt sportolni.

A tervezésnél mási fontos alapelv volt, hogy az épület találkozó pontként is funkcionáljon. A profi sportolók és a szabadidejüket eltöltő felhasználók együtt tudják az épületet használni. Az kialakítás egyben lehetőséget biztosít, hogy az egyes programok és tevékenységek széles körben megismerhetőek legyenek. A tervezők törekedtek arra, ahol a sportolók egyénileg és közösségben is használni tudják a komplexumot. A nagy központi, mindent befoglaló csarnok helyett egyedi, specifikus funkciókra alkalmas tereket hoztak létre a szabadterű futópálya körül. Az egyedi terek kinyithatóak és az épület kertjével együtt átmeneti térként is működhetnek. Olyan tereket hoztak létre a tervezők, melyekben a külső és belső összemosódik. Az eredmény így egy olyan optimalizált komplexum, ahol a sokrétű tevékenységeket hatékony és specifikus térkihasználással lehet űzni.


Elkiær + Ebbeskov (E+E) és Leth & Gori építésziroda csapata:

Projekt: Langvang Multifunkcionális Sportközpont
Dátum: 2014
Megbízó: Randers város
Terület: 5,300 m<sup>2</sup>
Építészet: LETH & GORI and Elkiær + Ebbeskov
Szakági tervezők: LIW Planning [kert- és tájépítészet], Hundsbæk & Henriksen [épületgépészet], Klaus Eskelund and Rasmus Bergman
eredmény: első díjazás


Forrás:
http://www.archdaily.com/
http://www.bustler.net/

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások