hír pályázat épületek Budapest szuperkórház

Tervpályázatot írnak ki a budai szuperkórház tervezésére


sebesp | 2018.03.12
Projektcég alakul a dél-budai új – korábban szuperkórházként emlegetett – 1,2 millió ember gyógyítását szolgáló centrumkórház beruházásának lebonyolítására.

A beruházás elindításáról szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

A kormány az elkövetkező 8-10 évben 700 milliárd forintot szán Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának újraszervezésére. Erre a forrásra azért van szükség, mert az előző uniós ciklusban egészségügyre elköltött 500 milliárd forintból a központi régió fejlesztése nem valósulhatott meg.

Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda kereszténydemokrata országgyűlési képviselője szerint a beruházással nagymértékben fog javulni a dél-budaiak és az agglomerációban élők egészségügyi ellátása, hiszen egy 1 200 ágyas kórház épül a jövőben. Kitért arra, hogy az új kórház megoldás lesz a budai rész gyermekellátására is. Mint mondta, jelenleg 1 200-1 300 ágy szolgálja a fővárosban a gyermekellátást, de ezek zöme Pesten található.

A kórház építésével párhuzamosan jelentős közúthálózat-fejlesztés is lesz. Így például az M1-M7-es autópálya külön lehajtót kap a kórház felé, megépítik a Galvani hidat, fejlesztik a Kelenföldi pályaudvart és kötöttpályás közlekedés is lesz a kórházhoz.

Bedros J. Róbert, a dél-budai centrumkórházért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, az új centrumkórház mindenben megfelel majd a 21. századi gyógyítás és gyógyulás feltételeinek.

Az új – zöldmezős beruházásként megvalósuló – kórház 1,2 millió ember gyógyítását szolgálja majd, két helikopterleszállóval és saját mentőállomással. Az egészségügyi centrumhoz tartozni fog nővérszálló, és épül egy bölcsőde és óvoda a munkatársak gyerekeinek.

A kórház építéséről szóló tervpályázatot ezekben a hetekben írják ki, a centrumkórház 4,5-5 év múlva nyithatja meg kapuit.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások