sebesp | 2012.11.04
Pekingben átadták a Zaha Hadid Architects által fémjelzett iroda és szórakoztató központot, a Galaxy Soho-t.

Négy egymásba hullámzó tojás alakú torony, így lehetne röviden jellemezni a londoni építésziroda napokban elkészült munkáját. „Az épületegyüttes koncepciója Peking változatos városi kapcsolatrendszerére, mozgalmas közegére utal. Sokféle közösségi helyet alakítottunk ki benne, melyek közvetlenül kötődnek a városhoz, a hagyományos városi szövet és a napjaink életviteléhez tartozó szokások újraértelmezéseként egy megszakításoktól mentes, természet által inspirált városi tájat hoztunk létre.” mondja Zaha Hadid a projektről. A Galaxy Soho négy tizenöt emelet magas, tojásdad forma tömbje lágyan ívelt hidakkal kapcsolódik helyenként egymáshoz, így közöttük amorf kanyonok alakulnak ki. Homlokzatait az alumínium és kő burkolat, valamint az üvegezés vízszintes sávjai határozzák meg. A nagy belső udvarok a hagyományos kínai építészetet tükrözik vissza, ahol a belső terek folyamatos közösségi felületet képeznek, így a közönség szinte átmenet nélkül juthat a térrendszer egymástól eltérő intimitást adó területeire.

A kínai fővárosban megépült 332.000 négyzetméteres komplexum felső 12 szintjein irodákat, az alsó három pedig kereskedelmi, vendéglátó és szórakoztató funkciójú helyiséget foglal magába. További három szint került a terepszint alá, melyek közül egy kereskedelmi, egy parkoló, a legalsó pedig gépészeti célokat szolgál. A teljes kiskereskedelmi terület eléri 90.000 négyzetmétert.

Az ingatlanfejlesztő Soho China számára további két projekten dolgozik Zaha Hadid irodája. Sanghajban a Sky Soho iroda és kereskedelmi központ átadását jövőre, míg Peking nemzetközi repülőtere és a városközpont között félúton épülő Wangjing Soho kereskedelmi komplexum átadása 2014-ben esedékes.

Képek: Iwan Baan

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások