sebesp | 2018.12.07
Az orvosi egyetem Egészségtudományi Karának a fővárosi palotanegyedben induló fejlesztése során ötemeletes tömböt alakítanak ki réi melléképületek és egy parkoló helyén.

Nemsokára megkezdődik a Semmelweis Egyetem (SOTE) Egészségtudományi Kar központjának 2,2 milliárd forintra tervezett bővitésének építése. A VIII. kerület központi részén taláható karon végzik többek között az ápolói és betegellátási, a védőnői és az orvosi diagnosztikai képzéseket. Ide tartozik továbbá a Heliojiang Kínai Orvostudományi Egyetemmel közös hagyományos kínai gyógyász képzés is.

Az uniós közbeszerzési adatok szerint az építkezés a Studio Fragment Kft. 2016-ban elfogadott tervei alapján szerint zajlik majd. Az első díjat nyert pályamű értékelésekor a bíráló bizottság az új épületrész homlokzati kialakításával kapcsolatban igényelt módositásokat.

A Vas utca 17. és a szomszédos Szentkirályi utca között fekvő területen több ütemben kiépült oktatási épületet bővítik ki. A telek északkeleti részén található parkolóterületként használt helyszínen, illetve több egyemeletes raktár és portaépület lebontásával teremtik meg az építkezési helyszínt a beruházás első ütemében. Itt két földfelszín alatti emeleten és öt felszín feletti szinten egy összesen 4 550 m2-es új tömböt adnak majd át.

Az új épületben egyetemi előadókat, tantermeket, demonstrációs termeket, illetve az ezek kiegészítő helyiségeket alakítják ki.

A Studio Fragment pályázata a Palotanegyed hagyományos épületei és mai korszerű építészet közötti egyensúlyt igyekezett megtalálni az új utcai homlokzat kialakításakor. A koncepció alapgondolata a meglévő épületegyüttes „klasszikus” befejezése, az itáliai reneszánszban gyökerező „palazzo urbano” létrehozása volt. Az udvari oldalon nyitott, kerámiaborítású üveghomlokzatot javasol, mely egszerre nyitottságot és intimitást is biztosít majd.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások