sebesp | 2023.01.01

Egy kortárs installáció és egy reneszánsz palota, párbeszédben Rómában. A Fabio Mazzeo építész vezette iroda székhelye kaleidoszkópszerű, tükröződő fallal lepi meg vendégeit.

Majdnem szemben a Római Magyar Akadémiával, a Via Giulia 167. szám alatti, 17. századi villa hatalmas előcsarnokában egy új látványos tükröződő installáció hökkenti meg a látogatókat.

A hatás mágnesként vonzza a tekintetet és szinte elbizonytalanít. A csodák tükre, mintha Lewis Carroll Alice Csodaországban című álomszerű regényéből, bukkanna fel, egy különc és vizuálisan lenyűgöző „másik” világba kalauzol el. Akárcsak Alice utazása a nyúlüregbe, hirtelen elhiteti a lehetetlent.

A nagyméretű, 4,5 méter széles és 4 méter magas tükrös falfelület több részre van bontva, amelyek mindegyike függetlenül mozog. A szerkezet a tér számos szögét és perspektíváját katalizálja állandó reflexiók kölcsönhatásában, a jelenet váratlan töredékeit kaleidoszkópszerű, csillogó képbe helyezve újra.

Az installáció egy másik értékes reneszánsz tükörrel néz szembe és reflektálja, ezzel két, 500 év különbséggel létrejött műalkotás egymást kölcsönösen tiszteletben tartó stiláris együttélése valósul meg.

A szoba másik kiemelkedő darabja, és a változó tükröződések része a Fabio Mazzeo Architects által tervezett impozáns szoborasztal. Egyszerre esztétikus és funkcionális, az installációba egy tükörképernyős technológiát alkalmazó monitor van integrálva, amely vizuális elemekkel gazdagítja a tükröződő felületet, vagy az ügyfeleknek szóló prezentációkhoz is használhatják.

Az arannyal borított háttér és a háttérvilágítás kiemeli a félig dinamikus tárgyként felfogott tükör töréseit. A hatás szinte egy belső áramlat, egy lüktető, föld alatti energia: ugyanazok a rezgések, amelyek a Fabio Mazzeo Architects csapatát mozgatják. Az installációt a kollektív munka alakította olyan művészek, festők és kézművesek bevonásával, akik évek óta együttműködnek a stúdióval, akárcsak egy neoreneszánsz műhelyben.

A művészet, az építészet és a dizájn között ez egy olyan alkotás, amely a Fabio Mazzeo Architects ars poeticáját meséli el, a tükröt a valóságból történő kilépésre hívja segítségül, a másik oldalon a szépség új, izgalmas vízióit képzelhetjük el és tapasztalhatjuk meg.

Képek: Bianca Puleo / v2com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások