hír épületek Budapest Steidl Imre Program

Új otthont kap a parlament őrsége és a házelnök a Belvárosban


sebesp | 2016.08.10
A Steindl Imre program részeként hamarosan megkezdődik a Balassi Bálint utca 1-5. alatti épület átépítése, ahol a mindenkori házelnök rezidenciáját is kialakítják. A Kossuth tér északi végén álló 116 éves épület visszanyeri eredeti állapotát.

A parlament közelében, a Kossuth tér északi végénél 1899-ben kialakított, négyszintes épület Steindl Imre tervei alapján készült, eredetileg az Országházat kiszolgáló létesítményként (a tisztviselők bérlakásai és a parlament kazánháza is itt volt). A második világháború után azonban beépítették a tetőteret, ezzel eltűntek azok az építészeti megoldások, amelyek egyértelműen jelezték az épület Országházhoz tartozását.

Az épület most a Kossuth teret és a környező épületet megújító programban születik újjá. A munkálatok során a homlokzat és a tetőidom visszanyeri eredeti állapotát, megszűnnek a korábbi stílushoz méltatlan megoldások.
Az épületben kap helyet az Országgyűlési Őrség teljes állománya, beleértve azokat a részlegeket is, amelyek eddig az Országházban elfalazással kialakított helyiségeket használtak. Az épület legfelső szintjén a mindenkori házelnök rezidenciája lesz.

Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások