sebesp | 2013.07.29
Egy kínai ingatlanmilliárdos előrehaladott tárgyalásokat folytat az 1936-ban leégett üvegcsarnok másolatának megépítéséről.

Az eredeti Chrystal Palace az 1851-es Great Exhibition (Nagy Kiállítás) alkalmával épült Joseph Praxton tervei alapján Londonban a Hyd Park területén. 1854-ben a város délkeleti részébe helyezték át, ahol 1936-ban tűzvész martaléka lett.

Most egy sanghaji ingatlanbefektető vállalkozás, a Zhong Rong Holdings Bromley városrész és London hatóságaival egyeztet a 80.000 négyzetméteres öntöttvas-üveg építmény másolatának megvalósításáról. Az elképzelések szerint kiállító- és rendezvénytermek, továbbá kereskedelmi egységek töltenék meg a Chrystal Palace Parkban megvalósuló épületet. Amennyiben jóvá hagynák az elképzeléseket, a kínai befektetőnek rendelkezésére áll az azonnali kezdéshez szükséges tőke. A holding tulajdonosa, az 57 éves Ni Zhaoxing, aki a Forbes magazin szerint sanghaji ingatlanüzletekkel jutott 1,23 milliárd dolláros vagyonához. Színrelépésével most elérhető közelségbe kerülhet sok londoni egyik régi álma, a Kristálypalota újjáépítése. Praxton szelleme megőrzésének szükségszerűségét ugyan a brit parlament 1990-ben kinyilvánította, de 2007-ben, amikor 30 fát ültettek a parkban, sokan végleg temettek minden esélyt.

London polgármesterének szóvivője szerint a cég a Christal Palace Park északi felének nagy részét újjáépítené, bár a megvalósíthatóság minden érdekelttel közösen lefolytatandó vizsgálata még korai stádiumban van, de ha tényleges tervek készülnek, azokat bemutatják majd a nagyközönségnek, hogy az építkezés a legszélesebb konszenzus eredményeként jöhessen majd létre. Erre annál is inkább szükség lesz, mert sokan bírálják annak gondolatát, hogy egy közösségi park területére kereskedelmi egységeket engedjenek be, de a jelen pillanatban a kínai tőke „komolysága” miatt az üzleti szempontok felülkerekedni látszanak.

Forrás1
Forrás2

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások