Németh Julia | 2021.12.17

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újabb kultikus helyet adtak át. A Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kaput, a hozzá tartozó lépcsőt, illetve a Halászó gyerekek kútját és teraszát láthatjuk felújított pompájában.

A sajtótájékoztatón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese kiemelte: a Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy helyreállítsák a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát, és egy olyan városrészt alakítsanak ki, amely színvonalas eseményekkel és programokkal idevonzza a látogatókat. Megemlítette, hogy idén augusztus 20-án adták át a budai vár déli összekötő szárnyában található rekonstruált Szent István-termet, melyet azóta 35 ezren megtekintettek. Ősszel az eredeti formájában visszaépítették a Lovardát, amelynek környezetében megújult a Csikós-udvar, visszaépítették a Stöckl-lépcsőt és a Hauszmann-rámpát, valamint új lifteket alakítottak ki.

A most átadott Sándor-palota előtti Habsburg-kapu felújítása idén év elején kezdődött. Hauszmann Alajos tervei szerint készült díszes kapu kőfelületét helyreállították, a felújított lépcsők pedig csúszásmentes burkolatot kaptak. A kapu fém kovácsoltvas betéteit restaurálták mely eredetileg  Jungfer Gyula munkája volt. A kerítés sarkára Donáth Gyula hatalmas, gyönyörűen helyreállított  turulszobra is nemrég visszakerült.

A tavaly megújult Mátyás kútja után a Halászó gyerekek kútjának rekonstrukciója készült el, eredeti méretű kútmedencével. De helyreállították a környező zöldfelületeket és a térkőburkolatokat is.

Kiss Henrietta, a Várkapitányság sétavezetője elmesélte, hogy a századfordulón megújuló királyi palotát a csodálatos királyi kertjével és a dunai teraszai végett magyar Belvedere-nek is nevezték. A Dunai terasz átépítése és bővítése  egy hatalmas, grandiózus munka volt, mely 15 éven át tartott.  Hauszmann Alajos tervei és kivitelezése alapján a Királyi Palota európai rangú uralkodói rezidenciává vált, és méltó párja lett a bécsi Hofburgnak. A második világháborúban sérüléseket szenvedett Habsburg-kapu most újra régi pompájában látható.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója a Nemzeti Hauszmann Program jelenleg zajló beruházásairól beszélt.  Elmondta, hogy a Dísz téren már megkezdték az egykori Honvéd Főparancsnokság és a Vöröskereszt-székház rekonstrukcióját, a Szent György téren pedig a József főhercegi palota, valamint alatta a Fehérvári-rondella helyreállítását. Továbbá folyamatban vannak a Budavári Palota A és B épületének rekonstrukciójához tartozó kutatások is.

A megújult teraszon egészen január 6-áig adventi vásár és egy szabadtéri kiállítás fogadja az érdeklődőket. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások