Timaffy | 2021.02.18

Három jelentős finn díjat is elnyert a Helsinki Olimpiai Stadion felújítása és korszerűsítése. Először a legjelentősebb finn építészeti díjat, az Arkkitehtuurin Finlandia-Palkinto 2020-at, utána a faépítészeti díjat, Puupalkinto 2020-at, végül nemrég megkapta az év betonszerkezete díjat, a Betonirakenne 2020-at is.

Az Olimpiai Stadion atlétikai és futballstadion Helsinki Töölö városrészében. Az Yrjö Lindegren és Toivo Jäntti építészek által tervezett stadion 1938-ban készült el, az 1940-es olimpiára építették, de a játékokat a második világháború miatt törölték. Végül a stadion az 1952-es olimpiának adott otthont. A Helsinki Olimpiai Stadion nagy jelentőségű épületegyüttes a finn nemzet számára. Az 1930-as évek tiszta vonalvezetésű funkcionalista építészete jellemzi.
A stadiont 2006-ban védelem alá helyezték. A felújítást 2016-ban kezdték el, majd 2020 augusztusában adták át. A felújítás költsége meghaladta a 300 millió eurót. 


A "Nagyobb térkép megtekintésére" kattintva a „street view” funkcióval belülről is megtekinthető a stadion


A felújítás

A Stadion Alapítvány (Stadion-säätiö) 2012-ben jelentette be az újjáépítést. A tervezési munka hivatalosan 2013 márciusában kezdődött azzal, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Helsinki városa megállapodást írt alá a felújításról. A költségeket az állam és Helsinki városa egyenlő arányban viselte.
A felújítás során a déli és az északi oldal nézőterét befedték, a padokat külön ülőhelyekké alakították át, és a stadion belső tereit is teljesen újjáépítették. Érdekesség, hogy 2015 októberében a stadion régi padjait eladták az érdeklődők számára. A föld alatt 20 000 m2-es új létesítmény épült, többek közt új bálterem és tornaterem is. Az éttermi és más szolgáltatások területét az eredeti hatszorosára növelték. 
A felújítás során törekedtek arra, hogy bár jelentősen bővítették a komplexumot, mégis megőrizzék a stadion eredeti vonalvezetését. Az Olimpiai Stadion tiszta vonalvezetésű felépítése továbbra is felismerhető maradt, ennek legszembetűnőbb példája a lelátók új, korszerű fedése.

A felújítási munkálatok kezdetén a költségeket 198 millió euróra tervezték, az ár azonban a projekt előrehaladtával csaknem 337 millió euróra emelkedett. Az ok, hogy az ár becslése során nem vették figyelembe az építési költségek növekedését. Emellett például a sziklaalap feltárása és megerősítése, valamint a nedvességtől károsodott szerkezetek pótlása a tervezettnél több munkával járt.
A felújított stadionban 36 200 ülőhely van, koncerteken az állóhelyekkel együtt körülbelül 50 000-en férnek el.

Animáció a felújított stadionról:

Az új lejáratokkal lényegesen felgyorsították a stadion kiürítését

Biztonság

A lelátókon a kijáratokat megduplázták, így az eddigi 20 perc helyett most nyolc perc alatt lehet kiüríteni a stadiont vészhelyzet esetén. 
A biztonsági rendszert is megújították: új kamerarendszert telepítettek, és teljesen új elektromos zárrendszert építettek ki. A felújítás előtt viszonylag közel lehetett a stadionhoz parkolni. Most a nézők néhány száz méterrel távolabb állhatnak meg csak autóval. Akiknek mégis közelebb kell menniük, mint például a szállítóknak, azoknak ellenőrzőponton áthaladva lehet csak gépjárművel a stadion közelébe menni. Emellett beton virágládákkal védik a vendégeket, hogy ne lehessen teherautóval a látogatók közé hajtani.

Tervezők és a kivitelező

A felújítás építészeti terveit az Arkkitehdit NRT Oy és az Arkkitehtitoimisto K2S Oy készítették. A szerkezeti tervezést a Sweco Rakennetekniikka Oy és az A-Insinöörit Oy végezte, a földmunkák kivételével a felújítást a Skanska Talonrakennus Oy végezte. A faszerkezetek felújítását Kari Raimoranta, az Arkkitehdit NRT Oy munkatársa és Arkkitehtitoimisto K2S Oy részéről Kimmo Lintula irányította. 

Az év betonszerkezete 

A díj odaítélésekor a fő szempont az igényes és magas szakmai színvonalú építészeti és szerkezeti tervezés, valamint a kiváló minőségű kivitelezés volt. Az újjáépítés során a beton jelentős szerepet játszott a látható és a rejtett részeken. A betonszerkezetek és betonfelületek széles körben megjelentek kültéren és beltéren egyaránt. Eközben pedig megőrizték a védett épületegyüttes építészeti értékeit is.

Faépítészeti elismerés

A faépítészeti díj, a Puupalkinto 2020 odaítélését azzal indokolták, hogy a kulturális és történelmi szempontból értékes épületnek a felújítása során a fát bőségesen és látványosan, innovatív módon használták fel. A helsinki olimpiai stadion felújítása kiváló példa a hibrid konstrukciókra, amelyekben a fa kulcsszerepet játszik.
A fát sok helyen alkalmazták az újjáépítés során, így például a hagyományos burkolatok és bútorok mellett a stadion külső falainak finom fűrészelt homlokzatburkolatában is. A lelátó karéja fedésének alsó felét „kőfával” borították. (A kőfa úgy készül, hogy nagy nyomáson és magas hőmérsékleten cseppfolyósítják a követ, majd túlnyomáson bejuttatják a fába. A természetben megkövesedett fa több millió év alatt alakul át. A kőfa hasonló tulajdonságokkal bír, mint a megkövesedett fa, kemény, tűzálló, védett a gombákkal szemben.)
Mindezek mellett fa-műanyag kompozitból készültek a stadion új ülőhelyei, és ilyet használtak a padlóburkolatban is.
Valamennyi famunkát magas színvonalon tervezték és valósították meg. Különös tekintettel a tűzvédelemre és a rögzítéstechnikára.

Drónfelvétel a felújított stadionról:


Forrás: Stadion Alapítvány, a stadion története, Arkkitehtuurin Finlandia-Palkinto 2020, Puupalkinto 2020, Betonirakenne 2020, Wikipedia, Helsingin Sanomat
Képek: Stadion Alapítvány (Stadion-säätiö) / Wellu Hämäläinen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások