képzés

Újra indul a sikeres tartószerkezet-rekonstrukciós szakmérnöki képzés


ipinter | 2014.12.20
A BMGE Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke tartószerkezet-rekonstrukciós szakmérnöki képzést indít 2015 februárjában. A képzés időtartama 4 félév. A képzés elsősorban meglévő épületek vizsgálatával és megerősítési technikákkal foglalkozik, továbbá tartalmaz elméleti, általános mérnöki és tervezési tárgyakat. Részletek: www.szt.bme.hu

A tartószerkezet-rekonstrukciós és műemléki feladatok egyre nagyobb mértékben jelennek meg a tartószerkezet-tervezők munkái, feladatai között. A BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke ezért szakmérnöki képzést indít Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakirányú Továbbképzési Szak néven. A képzés lehetőséget nyújt az MSc és BSc képzéseken túlmutató, korszerű szerkezettervezési ismeretek megszerzésére. Az általános elméleti és gyakorlati tartószerkezeti témákon belül a meglévő tartószerkezetek vizsgálatára és megerősítésére helyezzük a hangsúlyt. A képzés előadói tanszékünk oktatói, a BME Építészmérnöki és Építőmérnöki Kar oktatói és a szakma elismert szakemberei közül kerülnek ki. A képzés célja olyan ismeretek átadása, amelyek elősegítik a tartószerkezet-rekonstrukciós feladatok műszakilag és szakmailag igényes megoldását. Emellett lehetőséget ad a szakmai fejlődésre és az egyéni szakmai ambíciók kibontására is.

A 2012-ben indult évfolyam 2014-ben megvédte diplomamunkáit, amelyekről rövid ismertető a Tanszék honlapján található.

A jelentkezés feltétele:
- építészmérnöki, építőmérnöki vagy faipari mérnöki BSc diploma + 1 év szakmai gyakorlat
- építészmérnöki, építőmérnöki vagy faipari mérnöki MSc diploma

A megszerezhető végzettség: Tartószerkezet-rekonstrukciós szakmérnök

A megszerezhető jogosultságok:
A képzés során megszerezhető az építészmérnök végzettségűek számára a tartószerkezet-tervezői jogosultsághoz szükséges kreditmennyiség. A tartószerkezeti szakértői jogosultsággal kapcsolatosan a gyakori jogszabályváltozások miatt nem tudunk biztos információval szolgálni, ez ügyben a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről, továbbá a Magyar Mérnöki Kamara (www.mmk.hu) követelményei tekinthetők iránymutatónak.

A képzés időtartama: 4 félév

A képzés rendje: félévenként 5 alkalom, minden alkalom kétnapos (csütörtök-pénteki) teljes napi elfoglaltságot (8:15-19:00) jelent.

A képzés indításának időpontja: 2015. február
A jelentkezés módja:
Érdeklődés a +36-1/463-1315-ös telefonszámon vagy a veto@szt.bme.hu e-mail címen

A képzés díja:
180e Ft/félév + a képzés végén 50e Ft (egyszeri) záróvizsgadíj
A következő tárgycsoportok illetve tárgyak szerepelnek a képzésben:
Mechanikai alapismeretek, a mechanika matematikai módszerei, végeselem-módszer, épületdinamika, nemlineáris analízis, tartószerkezetek méretezése.
Vasbetonszerkezetek, acélszerkezetek, terhek és hatások. Betontechnológiák, öszvérszerkezetek, feszített és előregyártott szerkezetek.
Méretezés tartósságra, méretezés tűzállóságra, faszerkezetek, falazott szerkezetek, földrengésvédelem, különleges szerkezetek, alumíniumszerkezetek, üvegszerkezetek, sátrak és kötélszerkezetek, kompozitok.
Szerkezetrekonstrukció:
Vasbetonszerkezetek megerősítése, Acélszerkezetek megerősítése, épületdiagnosztika-labor, történeti építéstechnikák, esettanulmányok, alapozási hibák-erősítések, történeti szerkezetek véges-elemes vizsgálata, épületkárok vizsgálata, faanyagvédelem, faszerkezetek megerősítése, falazott szerkezetek megerősítése. Szakvélemények-szabványok, építési előírások, vályogépítés.
Talajmechanika, alapozás, mérnöki alapismeretek, síkalapozások, különleges alapozások, útépítés, vízépítés, mélyépítés.
Tartószerkezet tervezés: gyakorlati tervfeladatok készítése

A tanfolyam szakdolgozattal és záróvizsgával zárul.
/A képen Buella Csaba kollégánk szakdolgozatának témája látható./
Forrás: www.szt.bme.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások