sebesp | 2018.12.08
A nagy léptékű középületeiről ismert Mecanoo kortárs villaépülete hatalmas üvegfalai segítségével szinte elmerül tájban a Temze felső folyása menti kis tó vizén.

A holland Mecanoo Architecten számára olyan ház létrehozása volt a cél, amely ötvözi az átláthatóságot a fenntarthatósággal, és erős kapcsolatot teremt a villa és a táj között. A táj és a belső tér, az építészet és a természet harmóniája kulcsfontosságú tervezési tényező volt, különösen a kilátási irányok, az alkalmazott anyagok, színek és megvilágítás tekintetében. A házat "kívülről befelé" tervezték, így egyedülálló kilátást teremt a környező természetre, miközben menedéket és intimitást biztosít. Mindezek a szempontok együtt biztosítják a ház időtlenségérzetét. A két szinten lépcsőző teraszok összekapcsolják a villát mind a földdel, mind a vízzel, barátságos jelenlétet biztosítva a természeti környezetben.

A külső faanyagot ősi japán módszerrel (Sugi Ban) kezelték, hogy hosszú élettartamú legyen, hatékony tűzállóságot biztosítson, valamint olyan technológiát képviseljen, amely természetes és vegyszerektől, festékektől és oldószerektől mentes.

A 600 m2-es, háromszintes ház alsó szintje a víz alatt helyezkedik el, benne moziterem, játékszoba, bár, wellness kapott helyet. A földszinti nappaliban, a konyhában és más helyiségekben található üveg sarokablakoknak köszönhetően a lakók úgy érzik, mintha a vízen élnének. A ház és a szomszédos telek között a magas fákkal borított dombos nyúlványok biztosítják a magánszférát. A villa megközelítését szolgáló híd kanyargásával a fák sorát érintetlenül hagyja. Ez tovább növeli az intimitás érzetét.

Belső elemek, mint a kandalló és tárolószekrények, a házat különböző térrészekre osztják fel, így a nagyobb átlátszó tereken belül több intim és privát terület található. A ház szívében egy teljes magasságú belső átrium minden szintet összekapcsol, ezzel egy függőleges vizuális összeköttetést hoz létre. A lépcsőház összeköti az összes szobát egy belső térbe. A központi átrium sok természetes fényt enged az alagsorba, és összeköti a belső teret a tetőterasszal. A tetőteraszról úgy lehet a panorámás kilátást élvezni, mintha az egész ház hangtalanul lebegne a kis angliai tó felett.

Forrás: Mecanoo
Fotók: Blue Sky Images, mariashot.photo

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások