sebesp | 2023.03.05

Egy 46 méter magas szikla tetején nyúlik el az artikulációtól mentes nyeregtetős épülettömeg, mely puritán megjelenése ellenére is uralja a tájat.

Brazíliában, a Bahia vizeinek állandó mozgása által alakított Trancoso sziklái a csábító strandok és az élénk színek fölött emelkednek. A Studio MK27 által tervezett Casa Vista rezidencia vízszintes arányait egy elemi házforma elnyújtásával határozták meg, hatvan méter hosszú szerkezetet hozva létre. A ház széleit zárt tömegek fogják meg, amelyekben a fő lakosztály és a konyha található, így a ház közepe az őt körülvevő természet színei előtt egy hatalmas széles "képernyőn" keresztül nyílik fel, amely a végtelen kékségre néz.

A Studio MK27 által megformált fémszerkezet vakmerősége eredménye a 45 méteres nyílás, melyet a homlokzatot képző anyagok tapintható organikussága próbál ellensúlyozni. Az épület homlokzatát ugyanis hamuszürke eukaliptusz lécek burkolják, amelyek megkövesedett gyökerekként nőnek a homlokzaton. Ez a felület az Északkelet-Brazíliában honos biribafa szálkás ágaiból készült hagyományos felületképzésre emlékeztet. 

A tetőfedés újrahasznosított fából készül, cserepei pedig egyenként kézzel faragottak. A tető alatt egy szabadtéri veranda tölti ki a fesztávot, amely összeköti a kerteket az épület két oldalán, és egy beúsztatott fehér dobozt vesz körül, a "ház a házban" elvet követve. Ebben az épületelemben három hálószoba, egy kis odú, egy fürdőszoba és egy perforált fa-cement kompozit panelekkel burkolt nappali található. A fő szerkezettől függetlenül ez a belső ház teljesen kinyitható, mivel a panelek összecsukható paravánként működnek.

A Studio MK27 festői Casa Vista villaépülete egyensúlyt keres a maga által indukált kontraszt feltételei között. A helyi anyagok és bútordarabok merész szerkezettel és mérnöki kivitelezéssel kommunikálnak egymással. A természet erőteljes színeibe tompa árnyalatok palettájával simul bele, egyetlen vonalmenti jellel illetve a tájat.

Képek: Fernando Guerra 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások