sebesp | 2023.05.31

Egybeolvadnak a sivatagi tájjal a földből rakott falak a mexikói Cabo Sports Complexben, amely a régió évente megrendezett teniszversenyének is otthont ad.

A komplexum Los Cabos városában, a mexói Déli-Alsó-Kalifornia államban, egy tengerpart közeli, kaktuszokkal tarkított területen található. A mexikóvárosi Taller Héctor Barroso építésziroda úgy tervezte meg a komplexumot, hogy a legtöbbet hozza ki a kiemelkedő szépségű környezetből.

Az 5 000 m2-es komplexum a Mexican Open Los Cabos profi tenisztorna új helyszíne, melyet nyaranta rendeznek meg. Az év többi részében privát sportklubként használják a létesítményt. A felhasználási módok kombinációjának figyelembe vételével az építészeti koncepció nagy, nyitott tereket eredményezett, amelyek a felhasználók számára lehetővé teszik, hogy különféle szabadtéri tevékenységeket végezzenek, és élvezzék a csodálatos környezet látványát.

A projektet ütemekre bontották, az első ütem mára befejeződött, mely a lesüllyesztett Crater Stadionból, három teniszpályából, egy klubházból és öltözőből, adminisztratív térből és egy központi udvarból áll. Ezenkívül elkészült egy fémvázas, 3 500 férőhelyes lelátó is, amely a bajnokság idejére felállítható, majd pedig szétszerelhető.

Az épületek egyszerű, funkcionalista hasábok, melyek ablakait és egyéb nyílásait gondosan helyezték el a kilátást és a benapozást figyelembe véve. A minimalista módon megformált falak döngölt földből készülnek, amely beleillik a környező terep színeibe és textúráiba. A teherhordó falakon belső acélrács található, amely némi támogatást ad a teherhordó képességben. A faelemek, beleértve a gerendákat és az előtetőket, kezelt fenyőből készülnek.

A helyszín térbeli elrendezésének vezérlő elve a teniszpályák észak-déli tájolású elhelyezése volt, amelyre azért volt szükség, hogy minimálisra csökkentsék a játékosok napsütés okozta elvakítását. 

Az elrendezés két láthatatlan, egymásra merőleges tengelyre szerveződik, amelyeket a helyszín és a tengerre néző kilátás között húzott egyenes vonalak határoztak meg.

A Cabo Sports Complex minimalista dizájnjával ejt rabul, finom egyensúlyt teremtve a grandiózus megjelenés és a környezeti adottságok figyelembe vétele között. Az észrevétlen integrációt a sivatagi környezetbe a döngölt föld innovatív felhasználása és az építészeti formák gondos megválogatása biztosítja. A vályog rétegeinek a teniszjátékra emlékeztető ritmikus mintái  művészi módon díszíti az épületegyüttest.

Képek: César Béja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások