hír kiállítás Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Varietas: a 25 éves MOME Doktori Iskola ünnepi kiállítása


Sütöri Laura | 2023.05.22

Különleges installáció foglalta el a MOME Groundot: a Varietas az idén negyedszázados Doktori Iskolát ünnepli, és annak legjelentősebb értékeit, a doktoranduszokat helyezi fókuszába. A kiállítás egyszerre mélyfúrás a Doktori Iskola múltjában és alkalmas pillanatnyi impulzusok, gyors hatású gondolatdózisok átadására az átrohanó egyetemistáknak.

A MOME Doktori Iskola alapításának 25. évfordulójáról emlékezik meg a Varietas című, komplex térinstalláció a MOME Ground területén, amely 2023. május 26-ig látható. A kiállítás építészeti terveit Hajdu Gáspár és a XORXOR készítette a Kovács Dániel kurátorral közös koncepció nyomán, a Doktori Iskola megbízásából, a 2022 őszén hirdetett meghívásos kurátori pályázat eredményeként. 

Az installáció terében 25 egykori hallgató gondolatait, 25 mestermunkát, 96 doktori dolgozatot ismerhetünk meg. Ezt két újrahasznosított anyagból készült pavilon tartalmazza, amelyek egymáshoz képest elcsúsztatva helyezkednek el az egyetem központi bejárati csarnoka, a MOME Ground területén, nagyobb teresedéseket hagyva szabadon a főbejárat, valamint a kantin felőli sarkokban. 

Az installáció központi eleme a MOME Ground fő közlekedési útvonala mentén egy interaktív és immerzív installáció, amelynek led-felületén az elhaladók mozgása alapján alakulnak ki újabb és újabb szövegrészletek, nevek és kifejezések. Ezek a doktori dolgozatokból származnak; ha megállunk a led-fal előtt, hosszabb idézetek rajzolódnak ki, ha elhaladunk mellette, akkor olvasható szavakká alakulnak át az egyébként kódolt szövegek. 

Az eredeti doktori dolgozatokat egy egyedi tervezésű, LED mátrixként funkcionáló könyvszekrényben tekinthetőek meg. Az értekezések szűrését és keresését a kapcsolódó táblagépen speciálisan erre a célra fejlesztett szoftver segíti. A hallgatói interjúk 2023 márciusában készültek a MOME Two filmstúdiójában, ahol az egykori doktoranduszok a képzéshez kapcsolódó élményeiket, tapasztalataikat osztották meg. Az interjúk lassított felvételként, egymásra helyezett duotone élőportrékként jelennek meg dinamikus, rácsos elrendezésbe komponálva. 

A pavilonok építőanyaga, az ECO panel részben eleve újrahasznosított, és a kiállítás elbontását követően egyetemi hasznosításra kerül. A kiállításhoz vásárolt technológiai eszközök ugyancsak oktatási funkciókat kapnak a jövőben. A doktori dolgozatokat tartalmazó könyvszekrényt jelen formájában tervezi megőrizni a Doktori Iskola, hosszú távon is hozzáférhetővé téve a dokumentumokat. 

Varietas – MOME D25 évfordulós kiállítás

 • Időtartam: 2023. május 10-26.
 • Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – 1121 Budapest, Zugligeti út 9.
 • Koncepció: Kovács Dániel – XORXOR
 • Kurátori asszisztens: Sütöri Laura
 •  Tervezés, fejlesztés: XORXOR: Hajdu Gáspár, Kiskovács Eszter, Papp Gábor, Petrók Flóra, Setényi Sámuel, Szabados László 
 • köszönet: Hajdu Bence, Katona Bálint 
 • Kivitelezés, tervezés: Medence designlab, Gross András, Terebessy Tóbiás
 • Fotók: Gulyás Attila / Hajdu Gáspár / Lakos Máté
 • Videók: Artificial Craft Kft.
 •  Projektmenedzsment: Kovács Tímea, Zsömbör Krisztina
 •  A koncepció és az installáció létrehozásában közreműködtek: Harmati Hedvig egyetemi tanár, Kopek Gábor egyetemi tanár, Zsótér László professor emeritus, Gáspár Júlia, Szentpéteri Márton egyetemi tanár, Veres Bálint habil. egyetemi docens

 A D25 Varietas megvalósulását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány támogatta.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások