exkluzív pályázat tervek

Városmajori Szabadtéri Színpad városépítészeti és építészeti ötletpályázata

„Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő…” (Shakespeare: Ahogy tetszik)


b-kkft | 2019.05.17

A Városmajori Park közepén az 1952-ben épült Szabadtéri Színpad napjaink színházi igényeinek már nem képes megfelelni, ezért írtak ki ötletpályázatot, melynek célja a szabadtéri előadás élményét mindenekelőtt biztosítani tudó létesítmény megvalósítása a park történeti, zöldfelületi értékeinek kiemelt figyelembevételével, megóvásával.

Idézet a Zárójelentésből:

„Történetiségében, az összefüggések és részletek tekintetében is végiggondolt pályamű. Részletes indoklás alapján a parkszínpadot az Acsádi úttól nyugatra, a Városmajor utcáról megközelíthetően, az iskola mellett helyezi el, amely településrendezési szempontból támogatható. A gazdasági forgalmat az Acsádi utcáról nyíló új feltáró és parkoló út biztosítja, a művészek és személyzet, valamint mozgássérültek számára összesen 40 db gépkocsiállással.

A létesítmény által igényelt funkcionális tereket két csoportban, illetve két távoli íves tömegben helyezi el, ami működtetési szempontból logikus, egyben a közönség terek és üzemi helységek szétválasztását is jelenti. A két íves tömeg közötti védett területen helyezkedik el az előnyösen terepre illesztett, lépcsőző nézőtér és a színpad. A három elemből álló együttes a park szempontjából kedvező K-Ny irányú áttekintést – átjárást biztosít. Az emelt vezérszinti kávéház és étterem színpad felé transzparenciát, É-D-i vizuális kapcsolatot biztosít.

A terepre illesztett 600 fős nézőtér láthatósági jellemzői kedvezőek. A nézőtér és színpad fedésére adott javaslat a parkszínpad karakternek megfelel, s biztosítja a színház esőnap nélküli, folyamatos működését, ugyanakkor átláthatóságot és átjárhatóságot biztosít. A két oszloppal alátámasztott íves tartóra helyezett, fix üvegszálas, fényáteresztő műszaki membrán szerkezeti megvalósítása reális. A kiszolgáló épület funkcionális elrendezése színháztechnológiai szempontból megfelelő működtetést biztosít.

A forgószínpaddal is rendelkező színpad mérete, lehatárolása átgondolt. A nézőtér és színpad szerkesztése a közönség és művészek kontaktusa miatt előnyös.”

„A pályamű rendkívül részletes és gondos, rehabilitációs igényű építészeti és épületgépészeti műszaki leírást tartalmaz.
Összességében a terv megvalósítja az e helyen kívánatos speciális parkszínpad karaktert.

Tervezők:
Építészet: Beöthy Mária
Színpadtechnika: Szabó-Jilek Iván
Membrán-fedés: Mertha Gusztáv
Feldolgozás: Kazi Zsolt, Csáji Botond
Látványtervek: Kazi Zsolt

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások