sebesp | 2022.02.13

Rózsaszín beton borítja az angol tengerparton felépült otthont, mely derűsen dacol a zord környezeti adottságokkal.

A brit tengerpart nem kifejezetten nevezhető a nemzetközi turizmus kedvelt célpontjának, hiszen a pusztán melegre és napsütésre vágyók szívesebben vesznek célba egy gyakran zsúfolt mediterrán strandot, kikerülve a napsütés akár csak félórás kimaradásának kockázatát. Pedig a szigetország közel 12 és fél ezer kilométer hosszú partvonala rendkívül változatos, és ha zavartalan napsütést és 30°C feletti forróságot nem is ígér túl gyakran, nyugalmával, történelmi és természeti látnivalók sokaságával, a britek kedvenc pihenőhelye, sokan töltenek egy vízközeli házban hosszabb rövidebb időt, nyugalmas távolságban a városok zajától.

Az RX Architects brit stúdió megbízói is egy ilyen, a világtól félreeső, de természeti értékekben gazdag helyen tudják elképzelni a családi pihenést. Az építészek mediterrán tengerparti házakról vettek a példát a Seabreeze (Tengeri fuvallat) tervezésekor, mely egy csiszolt rózsaszín betonfelületekkel borított nyaralóépület Kelet-Sussexben. Az angliai Camber Sands strandon található házat egy háromgyermekes házaspárnak tervezték, egy korábban ott állt ház helyére.

A tervezők éltek azzal, hogy a megrendelők gyakorlatilag szabad kezet biztosítottak számukra, melyben mindössze egy vidám hangulatú otthon kialakítását kérték a család számára, olyan belső térrel, amely alkalmazkodik a változó igényeihez.

Mivel azonban az otthon egy helyi értékvédelem alatt álló, különleges tudományos érdeklődésre számot tartó helyen található, a ház méretét és tömegét egyértelmű korlátok közé szorították a helyi szabályozók, amelyek lényegében csak a meglévő épület azonos kubatúra megtartásával történő cseréjét tettek lehetővé.

A cél az volt, hogy egy kényelmes és vidám hangulatú házat hozzanak létre, amelyet kettesben és családdal egyaránt élvezhetnek a megrendelők, és a gyerekek felnövésével együtt járó igényekhez is alkalmazkodhat.

Külsőleg a Seabreeze-t teljesen sík homlokzatfelületek jellemzik, ablakai párkányok nélkül lettek kialakítva, hogy megakadályozzák a homok felhalmozódását az éleken. Az épület  strapabíró mikroszálas betonnal lezárt, rózsaszín pigmenttel színezett külseje segít ellenállni az erős szélnek, a folytonosan mozgásban lévő homoknak és a sós levegőnek.

A szomszédos ingatlanok jelentős karbantartást igényelnek a szélsőséges időjárás, illetve a futóhomok miatt, amely gyorsan behatol az épületszövetbe és elkezdi azt lerontani. A külső anyagválasztás annak figyelembevételével történt, hogy ez a romboló hatás az eresz vagy gerinc szintjén lévő csomópontok, anyagillesztések eltávolításával minimális legyen, ezért egy teljesen zárt  homlokzati felületet jött létre.

A házat ereszcsatornák nélkül tervezték, mivel ezeket eltömítheti a homok, ehelyett a csapadékvíz a házból közvetlenül a homokba folyik, ahol természetesen elszikkad. A ház szándékosan egyszerű formája miatt az építészek a rózsaszín pigmentet adtak a beton bevonathoz, hogy tompítsa annak nyers megjelenését.

A Seabreeze egy nyitott terű nappalit foglal magában nagy ablakokkal, kilátással a tengerpartra, valamint három kétágyas hálószobát a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal. A kis spa egységben gőzfürdő, szauna és merülőmedence található.

A szülői hálószobában egy ablakfülke is található, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a használóban azt az érzést keltsék, mintha a homokos tengerpart felett lebegne, zavartalan kilátás biztosítva a tengerre.

A külsőhöz hasonlóan az otthon minden belső felülete is strapabíró, ugyanakkor meleg tapintású. Ilyen a füstölt tölgy burkolat, a tengerparti kavics adalékot tartalmazó terrazzo padló, és a falakon a texturált természetes mészfesték.

Az épületet passzívan fűtik és hűtik hővisszanyerős szellőzőrendszerrel és két 90 méteres mélytalajszondával, míg a háromrétegű ablakok csökkentik a szabad part okozta zord környezetből származó időjárási hatásokat és zajterhelést.

Képek: Richard Chivers

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások