épületek tervek cikk családi ház fenntartható építészet környezettudatos

Vízgyűjtős házak – nem a csatornába vezetik az esővizet, hanem összegyűjtik


Flores | 2024.06.17

A hatalmas tálak a tetőn összegyűjtik, és egy közös tározóba vezetik el az esővizet, illetve elősegítik a lakóházak természetes hűtését is.

A vízhiány a világ számos pontján jelent komoly problémát, egyes régiókban a tiszta ivóvíz, máshol a szárazság jelent kihívást. A BMDesign Stúdió olyan építészeti megoldásokkal foglalkozik, amelyek a száraz éghajlaton élőket segíti.

Duplatetős rendszer

A tál alakú duplatetős rendszer célja, hogy összegyűjtse az esővizet, és elősegítse a házak természetes hűtését. A szárazabb vidékeken azért kihívás összegyűjteni a vizet, mert alacsony a csapadékmennyiség, és gyors a párolgás. A kettős tetőrendszer magában foglal egy vízelvezető kupolát, és a kupolára helyezett vízgyűjtő tálat.

Központi víztározóba vezetik a vizet

A tál alakú vízgyűjtők még a legkisebb párát és a legkisebb mennyiségű esőt is képesek begyűjteni. A tetőre kerülő vízcseppek gyorsan lefolynak a tál alatti kupolába, még mielőtt elpárolognának. A tetőre helyezett tálak árnyékolási, hűtési szerepet is betöltenek.

Természetes hűtés

A vízgyűjtő tálak egy központi tározóba vezetik a vizet, mely az épület falai között van elhelyezve, ami természetes hűtő funkcióval segíti a belső hőmérsékletet szabályozását.

A BMDesign a duplatetős rendszert elsősorban melegebb éghajlatú, száraz térségekben élők számára tervezték, az esővízgyűjtés azonban a világ bármely pontján észszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne.

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások