épületek hotel Makaó szabadidőpark Zaha Hadid Architects

Zaha Hadidék egy kis art decót nosztalgiáztak Makaón


sebesp | 2023.09.17

Új utakat keres a néhai iraki-brit építész nevét viselő iroda, nem mindig elég a letisztult formák hullámzása.

A Zaha Hadid Architects (ZHA) tervei alapján elkészült a makaói Studio City Resort új épülete. Az újonnan elkészült W Macau egyike annak a két új szállodának, amelyek a hollywoodi ihletésű fejlesztés második szakaszában nyílnak meg a kínai város Cotai negyedében. A több mint 40 emelet magas épületben 557 szállodai szobát és lakosztályt hoztak létre, valamint olyan szolgáltatásokkal, mint a kávézók, éttermek, medence, gyógyfürdő, edzőterem sőt még egy hangstúdió is a vendégek rendelkezésére áll.

A Studio City Resort először 2015-ben nyitotta meg kapuit a vendégek és a látogatók előtt. 2017-ben, a projekt második szakaszában a ZHA-t bízták meg az üdülőhely kibővítésével. A bővítés célja az volt, hogy gazdagítsa az üdülőhely szabadidős, szórakozási és vendéglátói programjait olyan újdonságokkal, mint Ázsia egyik legnagyobb fedett vízi parkja, és változatos konferenciák rendezésére alkalmas tárgyalótermek. A meglévő üdülőhely filmes referenciái alapján a ZHA dizájnja az Art Deco időszak részletgazdagságát, merész geometriáit és bonyolult kivitelezését vette szemügyre, és kortárs szemüvegen keresztül értelmezte újra.

Az újonnan megnyílt W Macau szálloda egyik legfontosabb jellemzője a fenntartható dizájn, amely az építés módjában és az energiahatékonyságban is megnyilvánul. Az épület homlokzata három különböző fokozatú üvegből áll, amelyek a külső bordákkal együtt művészien rajzolják ki a szállodatornyok függőleges karakterét.

A megrendelő formai szempontjain túl ezeket az elemeket úgy tervezték, hogy gyakorlati célokat is szolgáljanak: csökkentik a napsugárzásból adódó hőnyereséget és a tükröződést, miközben hőkomfortot biztosítanak mind a vendégek, mind a személyzet számára. A W Macau 2021-ben elnyerte a BREEAM Asia Awardot, elismerve a környezetvédelmi teljesítményével elért célokat. A kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező épületburkolat új, nagy hatékonyságú gépészeti megoldásokkal kombinálva várhatóan jelentősen csökkenti az energiaigényt, így új fenntartható precedenssé válik.

A környezettudatosság több szempontból is kulcsszerepet játszott a Studio City második fázisának kialakításában. Az üdülőhely építését gondosan megtervezték, hogy elkerüljék a szomszédos Macau Cotai ökológiai zóna tizenöt hektáros védett vizes élőhelyeit, ezzel is bizonyítva a természeti környezet megőrzése iránti elkötelezettséget. Az elliptikus tornyok tájolását és konfigurációját aprólékosan kalkulálták, ami megkönnyíti a természetes szellőzést az üdülőépületen belül és körülötte, és összességében javítva a kényelmet. A helyi növényvilágra gyakorolt ​​hatások további mérséklése érdekében a projekt ökológusa a terület meglévő növényvilágának megőrzésesére vonatkozó intézkedéseket dolgozott ki, amelyeket Makaó éghajlatának megfelelő őshonos fajok telepítésével egészítettek ki.

Képek: Virgile Bertrand / ZHA

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások