sebesp | 2012.12.16
Ha nincs elég hely vízszintesen, legyen változatos a városkép függőlegesen

A holland MVRDV bemutatta egy Dzsakartában felépítendő 400 méter magas felhőkarcoló terveit. Követve a Edouard François nemrégiben elkészült munkája (ld. korábbi cikkünk) által indított, korábban leginkább csak a rajzasztalok fiókjait gazdagító legújabb trendet, ők is a kollázs-építészethez fordultak. Winy Maas az MVRDV alapítója a 88 emeletesre tervezett, több toronyházból egymásra pakolt Peruri 88 elnevezésű projekt koncepcióját azzal magyarázza, hogy elképzelésük szerint egy olyan függőleges város alakulna ki, ami a városfejlődés egyfajta emlékműve. Helyet kapna benne az új, a közösségi, a sűrű, a zöld, így modern ikonná válhat, amely a város saját szövetéből épül fel.

A különböző egységekben lakások, szállodák, irodák mellett üzletek, mozik, egy mecset, valamint egy szédítő magasságban elhelyezett, külső liftekkel megközelíthető amfiteátrum is helyet kapna. A dzsungelként elképzelt lépcsőzetes tetőkön teraszok, kertek, uszodák lennének kialakítva. „A kereskedelmi pódium és a publikus terek tervezésekor Jáva természeti adottságai inspiráltak bennünket, ahol buja őserdőt és a sziklás tájat mindenfelől óceán veszi körül.”- magyarázza David Rogers a Jerde tervezési igazgatója. A négyszáz méter magas épületegyüttes négy alaptorony többszörös összeköttetéséből jönne létre, a szerkezet racionalizálásán jelenleg az Arup mérnökiroda dolgozik.

A generáltervező MVRDV-vel együttműködő amerikai Jerde építésziroda és az Arup, valamint a Wijaya Karya – Benhil Property beruházó cég az indonéz főváros egy ingatlanfejlesztési pályázatára készített terv alapján azonnal meg is kezdik az építési munkákat, ha az ajánlat elnyeri a megrendelők tetszését.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások