hír cikk Blaha Lujza tér; megújítás rekonstrukció városfejlesztés

Évek óta hiába várunk rá! - most megújulhat a Blaha?


donkanyar | 2013.05.28
Már három évvel ezelőtt azzal foglalkozott a sajtó, hogy 2011 tavaszára megújulhat a Blaha Lujza tér. Akkoriban úgy szóltak a hírek, hogy a több mint százmillió forintos beruházást a volt sajtószékház helyére luxusszállót és üzletközpontot építő cég finanszírozza. Az álom valósággá válhat, ugyanis kiszivárogtak az új Blaha látványtervei.

Egy évvel ezelőtti tervet engedélyezett a Fővárosi Tervtanács a Blaha Lujza tér felújítására – írja a most megjelent cikkében a portfolio.hu. Ahogy fent is írtuk, a Blaha Lujza tér felújítását a válság ellenére is évek óta tervezik, ám egyelőre nem sikerült megállapodni a fejlesztés minden részletében. A portolio.hu szerint most jóváhagyott terv jelenleg több ütemet tartalmaz. Az I. ütemet az Ablon (Az Ablon az a cég, amelyik a fejlesztője volt a lebontott Sajtószékház helyén létesült Europeum beruházásnak) finanszírozná, a II. ütem pedig fővárosi forrásból valósulna meg, ez a két ütem pedig ideális esetben együtt épülne meg.

A fejlesztés azonban szélesebb körű, hiszen létezik III. és IV. ütem is, ezek megvalósulása azonban nagyban függ a BKK-s közlekedési fejlesztésektől. Ilyen a Rákóczi út-Kossuth Lajos utca tervezett alakítása, valamint a későbbi villamosközlekedés esetleges megjelenése a téren. Az elfogadott terv állítólag már most is úgy van kialakítva, hogy kezelni tudjon bármely forgalmi, közlekedési változást. (Azt tudni kell, hogy a Blaha Lujza tér forgalma felülmúlja a Moszkváét (Széll Kálmán - a szerk.) – legalábbis ezt állítja a BKK. A Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében elterülő téren átlagos hétköznapokon körülbelül 360 ezer utas száll le, illetve át más járatokra.)

A tervtanács által jóváhagyott, most napvilágot látott képeken az látszik, hogy a teljesen felesleges és városképromboló parkolót felszámolnák, és ezzel együtt az autók behajtása is megszűnne a tér közepén. 2010-ben a Népszabadság azt írta, hogy az új terv lényege a teljesen nyitott térszerkezet, amitől az egész terület jóval nagyobbnak tűnik majd, mint most. Az átültetésre szánt kisebb fákat csoportosítva helyeznék el, míg a nagyobbakat nem mozdítanák el, és nem is vágnák ki. A zöld szigetek talajszintjét megemelnék, hogy megakadályozzák azokon az áthaladást. így lenne tehát egy élhetőbb, zöldellőbb terünk.

Azt viszont meg kell említeni, hogy nem tudni, a tér felújításával kapcsolatban pontosan hogy áll a dolog, csak azt, hogy mindenki szeretné, ha megújulna Budapest egyik legjelentősebb tere.

forrás: www.portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások