hír épületek Állatkert biodóm Budapest

Európa legnagyobb biodómja épül a budapesti állatkertben


donkanyar | 2018.12.14
Egy hét telt el azóta, hogy az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díj idei átadóján a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb, még befejezés előtt álló épületét, a Pannon Park biodómját választották Európa legjobb szabadidős épületének.

A díjazott épületet tervező Paulinyi-Reith & Partners szerint a budapesti állatkert biodómja egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, amely több mint 17 000 m2-en fogja feleleveníteni a Kárpát-medence ősi élővilágát.

A kívülről lágy ívekkel a környezetbe simuló lankás mesterséges domb oldalára zöld növényzet futtatnak majd fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja majd be. A 44 milliárd forintból megvalósuló 1,7 hektárt kitevő komplexum három medencéjét összesen csaknem egymillió liter tengervíz tölti meg. A medencék betekintő ablakainak akár több száz tonnányi víz nyomását is ki kell bírniuk, ezért ezek az ablakok speciális, tíz centiméter vastagságú üvegből készültek, a legnagyobb üvegtáblák pedig több mint 1,5 tonnásak. A három medencéhez külön-külön vízgépészeti rendszerek tartoznak, homokszűrőkkel, fehérje hableválasztókkal, ózonizátorral, UV-sterilizátorral és biológiai szűrőtornyokkal. Ezeken a rendszereken a teljes egymillió liternyi vízmennyiséget átforgatják óránként. Mivel keringetős rendszerről van szó, nem megy veszendőbe a drága mesterségesen helyben előállított tengervíz. Ugyancsak takarékos, fenntartható megoldás, hogy a létesítmény fűtéséhez szükséges hőenergiát teljes egészében a Széchenyi fürdő termálvizének hőjével biztosítják.

A négy, váltakozó magasságú kupolából álló tetőszerkezet átlagos magassága 17 m, legmagasabb pontja 36 m magasan van, építéséhez toronydaruk mellett mobil darukra, illetve alpintechnikával dolgozó munkásokra is szükség van. A szerkezet összesen 1 505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. A majdan alatta elterülő fedett parkra fényáteresztő teflon (pontosabban ETFE, etilén-tetrafluoretilén) membránelemeken át érkezik majd a napfény, az egyik kupolában már el is kezdték felszerelni ezt a fényáteresztő héjazatot. Ha elkészül, az acél tetőszerkezet mind a 964 mezőjéhez egy-egy háromrétegű, nyomás alatt tartott teflon fóliapárna tartozik majd.

A biodóm acélszerkezetét azért nem üveggel borítják, mert a teflonfólia hasonlóan jó fényáteresztő mint az üveg, viszont annál sokkal könnyebb, és sok szempontból praktikusabb is. A 18-20 m2-es, egyenlő oldalú háromszögekbe kerülő fóliamembrán felülete összesen 18 696 m2 lesz, ennyi építészeti üveg egyszerűen túl nagy teher lenne bármilyen tetőszerkezetnek. A Pannon Park a tervek szerint 2020–2021 telén nyílik meg. Az állatkert és a kivitelező (Market Építő Zrt.) hivatalos tájékoztatója szerint az építkezésen átlagosan 350 fő dolgozik egyszerre, 34 különböző munkagéppel.

Forrás: Index.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások