donkanyar | 2019.01.09
Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér. Ezt a Fidesz-KDNP-s Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere jelentette be szerdán, írja az MTI.

A Vörösmarty tér megújítása 2,3 milliárd forintból valósul meg állami támogatással. A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból valósul meg fővárosi támogatással. Szentgyörgyvölgyi szerint a főváros tulajdonában lévő Vörösmarty tér faltól falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok és "úttartozékok" – azaz a szegélyek, a parkolásgátló elemek, a faveremrácsok. A látványképek szerint a téren nem kandeláberek, hanem modern közvilágítási testek fogják majd a fényt adni, hogy az itt tartandó vásárok és a kulturális rendezvények igényeit jobban kiszolgálják. A felújítás során kialakítják az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket.

A Vörösmarty-szoborcsoport körül új környezetet alakítanak ki, illetve a tér rekonstrukciójához kapcsolódóan a környező mellékutcákat is felújítják. Megújul a Deák Ferenc utcának a Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca és a Harmincad utca.

A Vörösmarty téren 7%-kal nő majd a zöldfelület, és a lehetőségekhez mérten 15 új fát ültetnek: hetet a téren, a környező utcákban pedig nyolcat. Az Oroszlános kutat áthelyezik, közelebb viszik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához, pont az egykori Muráthy-Teleki-palota elé.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő Podmaniczky Frigyes téren 30%-kal nő a zöldfelület, és 82 új fát ültetnek, megszűnik a trolibusz-végállomás, megújul a közvilágítás, valamint természetes kőburkolattal látják el a területet. A cél Szentgyörgyvölgyi szerint az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon. A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, és a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.

(Ajánljuk a témában Ráday Mihály gondolatait is – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások