hír cikk london Temze The Garden Bridge Thomas Heatherwick

Ha ilyen hidunk lenne, amit Londonba terveznek...


donkanyar | 2013.11.11
Képzeljük el, hogy milyen lenne, ha a Duna felett épülne egy olyan híd, mint amit a Temze fölé terveznek: ha minden jól megy, akkor ugyanis 2017-től egy hatalmas zöld parknak is beillő hídon sétálhatnak át a Temze egyik partjáról a másikra a Londonba látogatók. A látványtervek szerint a hídon jókora fák és pihenőpadok lesznek majd.

A brit Thomas Heatherwick által tervezett, 367 méter hosszú híd a South Bank és a Covent Garden között ívelne át, és mivel az építményen a zöldellő növényeké lesz a főszerep, így nem meglepő módon The Garden Bridge névre keresztelik majd. A tervező célja nem volt más, mint London északi és déli részét rendhagyó módon összekötni. Thomas Heatherwick egyébként ezt a lugasos hidat még a 2012-es londoni olimpia egyik fő díszének szánta, de akkor a tervei nem váltak valóra.

A tervező egy olyan hidat szeretne létrehozni, amely London leglassúbb hídja lenne: Thomas Heatherwick szerint ugyanis mindazok, akik átgyalogolnak rajta, biztos, hogy megállnak majd nézelődni város képében. Ráadásul mindezt vadvirágok, és lombos fák között tehetnék meg mind a londoniak, mind pedig a turisták. Ráadásul a nézelődésben a csend is segíthetne, mert a tervek szerint a folyó feletti parkba alig szűrődne be a város zaja.

S bár Thomas Heatherwick a nyáron még szponzorokat keresett a projekthez, előzetes számításai szerint a Garden Bridge akár már 2016-ra el is készülhetne.


forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások