Java | 2015.03.03
Az Apple példáját követve a Google vezetősége is a teljes megújulás mellett tette le a voksát, és új főhadiszállásra költözik. A helyszín ezúttal a kaliforniai Mountain View, ahol a felkért dán Bjarke Ingels és a brit Thomas Heatherwick építészek tervei alapján valósítja meg az üvegbuborékokban megálmodott új világot.

Az első két burok a tervek szerint 2020-ra készül el, a maradék két helyszínt két illetve négy évvel később építik. Az üvegbúra alatt a Google közel 54 ezer dolgozója közül 19 ezer ember dolgozhat majd. A cég teljes egészében szakítani kíván a hagyományos betonépületek "merev architectúrájával". Ehelyett beépített napelemekkel felszerelt, burokszerű üvegtető alá telepíti a könnyűszerkezetes színes irodáit, s ezáltal valóságos Google városokat hoz létre. A búra alatt egységesen szabályozni lehet a mikroklímát, a levegő hőmérsékletet és páratartalmát ide telepített fákkal, bokrokkal, patakkal és tavakkal, s ugyanakkor a túlságosan erős napsütéstől belső, high-tech sötétítőrendszerrel óvnák a dolgozókat a hőártalomtól, de hangsúlyozottan fontos feladat a zajvédelem optimális biztosítása. Találkozhatunk majd itt barátságos éttermekkel, parkokkal, sétányokkal és bicikli utakkal, ahogy egy barátságos város esetében is. Az itteni közlekedés kízárólag gyalogosan, vagy biciklivel lehetséges. Autóval tilos behajtani az irodapark területére – a kocsikat a dolgozók egy hatalmas, autópálya menti parkolóházban rakhatják le.
A vállalat előrelátóan a technológia rendkívüli iramú fejlődésével indokolja az új típusú könnyűszerkezetes épületek megvalósítását. Ma még ugyan a cég bevételeinek jelentős részét a rákeresések mellett megjelenő reklámok adják, de az igények változhatnak és elképzelhető, hogy pár év múlva váltásra kényszerül a cég robotautók gyártására. Ez indokolja a könnyű átalakítás, átrendeződés lehetőségét, melyre ez a rendszer tökéletesen alkalmas. Egy ilyen teljes átalakítást elvileg órák alatt el lehetne végezni – nyilatkozta a Google.

Forrás: www.origo.hu
www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások