hír tervek Aquincum Központ beruházás óbuda

Napirenden az Aquincum Központ építése


Java | 2016.01.25
A Fővárosi Közgyűlés a héten tárgyalja az új Aquincum Központ beruházásának ügyét, mely 2012-ben már napirenden volt, sőt az eredeti elképzelés szerint a projektet 2016-ban adták volna át. Az irodaházból és bevásárlóközpontból álló együttes építése mind a mai napig nem kezdődött el, s az sem dőlt el, melyik terv valósuljon meg. Döntés várható!

A korábbi tervek szerint egy 55 ezer négyzetméter alapterületű Aquincum Központ fejlesztése kerülhet a barnamezős, egykori ipari övezetbe. A Bogdáni út, a Szentendrei út és a HÉV-vonal által határolt területen felépítendő, többépületes plázához tartozó járulékos közlekedési és infrastrukturális fejlesztéseket az ECE Projektmanagement Budapest beruházó cég végzi el. A német tulajdonú ingatlanfejlesztő óbudai projektje 2013 nyarán kapott felmentést a plázastop alól.

Egyelőre három, már évek óta előkészített terv van versenyben: az ECE Aquincum Központja, a Futureal Etele City Center és az Echo Invesment Mundo. Az Aquincum Központot a Szentendrei út és a Filatorigát HÉV-megálló közé tervezik. Azt még nem tudni, hogy az eredeti tervekből végül mi valósul meg, de 2012-ben még arról volt szó, hogy a 3,5 hektáros területen három épület létesülne, melyek vegyes funkciójú bérlemények lennének, hiszen beleértjük az irodai, a szolgáltató, a kereskedelmi és a szórakoztató célú területeket is. A nevezett telek szélén áll meg a HÉV, ezért P+R parkolók is épülnének, az összesen 1700 autó elhelyezésére. A teljes projekt becsült költsége 2012-es árakon meghaladja a 150 millió eurót.

A barnamezős beruházás az elhanyagolt és lerobbant ipari területeket revitalizálná, s kapcsolná be a mai ipari, kereskedelmi élet pezsgő vérkeringésébe. Az önkormányzati városfejlesztés még akkor megállapodást kötött az ECE-vel, amely szerint Óbuda 1,25 millió eurót kapna a komplexum tágabb környezetének egyéb beruházásaira.

A német ECE jelenleg öt bevásárlóközpontot üzemeltet Budapesten és négy vidéki nagyvárosban. Ezek közül négy az Árkád nevet viseli, míg a civisvárosban Fórum Debrecenként ismerjük. Az 1965-ben alapított cég 36 munkatársat foglalkoztat, és világszerte 196 bevásárlóközpontot üzemeltet. Jelenleg 14 pláza van előkészítés, illetve kivitelezés alatt.

Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások