hír határon túli magyarság műemlékvédelem Rómer Flóris-program

A határon túli magyarság műemlékeit mentő Rómer Flóris-program folytatódik


Java | 2016.07.12
A kormány még 2015-ben hirdette meg a Rómer Flóris terv folytatását a határon túli magyar műemlékek megmentésére, amelynek célja, hogy feltérképezze, helyreállítsa és megóvja a Kárpát-medencei magyar épített örökséget. Erre a célra 2018-ig bezárólag évente 200 millió forintot különítenek el.

A sok viszontagságot átélt történelmi múltunk tárgyi emlékeinek jelentős része, a magyarság egykori templomai, várai, kastélyai a mai Magyarország határain túl, a Kárpát medencében találhatók. Sajnálatos módon, az utódállamoknak semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy ezen emlékek fennmaradjanak. Puskás Imre kulturális örökségvédelmi helyettes államtitkár abban bízik, hogy a 2018-ig előirányzott források tovább növekedhetnek, ha a program eredményes. „A Rómer Flóris-terv nemcsak az anyagi felújítást célozza, hanem fontos magyarságpolitikai szándékot is takar, hiszen a távol élő magyar közösségek önazonosságát is megerősítik azzal, hogy megmentik és felújítják műemlékeinket.

A Rómer Flóris-terv gondolata korántsem új, hiszen az első Orbán-kormány idején, 1999-ben indították el a Nemzeti Örökség Programot, aminek köszönhetően hét év alatt háromszáz határon túli műemlék állagmegóvását végezték el, és húszat állítottak helyre 1,2 milliárd forintos költségből. A 2002-es kormányváltás után azonban fokozatosan csökkentették az erre szánt pénzösszeget, mígnem 2006-ban a Gyurcsány-kormány végleg berekesztette a programot.

2012-ben három államtitkárság (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúrpolitikáért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Állami Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, valamint a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság) összefogásával indult újra a Kárpát-medencei Örökségvédelmi Program, melynek köszönhetően 2015-ig 104 millió forintból harminc fontos műemléket rehabilitáltak. Bűszkék lehetünk a teljesen megújult mezőgecsei Kajdy-kúriára, vagy gondoljunk a Felvidéken a hontvarsányi Árpád-kori műemlék templomra, amely a XII. század közepén, román stílusban épült. Ez a gyülekezeti templom a XIX. század elején részben leégett, de 1835-ben újjáépítették. 1932-ben és 1956-ban megtörtént a részleges külső és belső restaurálása. A magyar kormány támogatásával, a Teleki László Alapítvány segítségével pedig nemrég elkészült a zsindelyhéjazat kezelése, javítása és a homlokzat felújítása. Az erdélyi Küküllőváron a XI–XII. században épült, később gótikussá átépített református templomot kezdték helyreállítani, ahol középkori freskókat tártak fel, és idén elkezdték már újrazsindelyezni.

A most meghirdetett munkálatok többsége az épületek állagmegóvására, műemléki helyreállítására vonatkozik, de a Rómer Flóris-terv eredményeként számos középkori falkép, illetve faberendezés restaurálási munkája is elkészülhet. Így egyebek között ötmillió forint jut a kiszsolnai evangélikus templom állagmegóvására, a templom értékes freskóinak megóvására, 2,7 millió forint az énlakai XV. századi unitárius templom festett famennyezetének restaurálására, valamint hétmillió forint támogatást kap a kárpátaljai tiszabökényi görögkatolikus templom, amelynek a tartószerkezetét erősítik meg, továbbá a homlokzat helyreállításának első ütemének munkálatait kezdik meg.

Eddig 87 pályázat érkezett a 45 millió forint keretösszegű nyílt felhívásra: hatvan Romániából, tizennégy Kárpátaljáról, kilenc a Felvidékről, kettő a Délvidékről, valamint egy-egy Horvátországból és Szlovéniából. Elsősorban közösségi – egyházi, önkormányzati, alapítványi – tulajdonban lévő műemlék ingatlanok felújítását támogatja a program. Egy műemlékre félmilliótól ötmillió forintig terjedő támogatást lehetett szerezni, és ezt fel lehet használni már megkezdett vagy korábban befejezett munkálatok folytatására is.

A munkálatok nyáron kezdődnek, és várhatóan ősszel már beszámolhatnak az első eredményekről.

Forrás: Margyar Idők.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások