cikk Latin-Amerika Leonardo Finotti régió fotó építészeti fotó

Így lát egy sztárfotográfus: Latin-Amerika képekben


Katona Vilmos
Leonardo Finotti könyve a világ vezető építészeti fotográfusait bemutató sorozat része. A kiadvány közel száz fotót közöl Latin-Amerika máig felfedezetlen modern építészetéről, melynek összegyűjtése a fotós nyolc évébe került. Nélkülözhetetlen forrás a szakterület és a régió iránt érdeklődőknek.

A Lars Müller kiadó új sorozata ezúttal nemcsak az építészeti fotográfiát veszi górcső alá, hanem magát az építészetet is. A natúr, olykor naivan közlékeny kötet előzetes konszenzusoktól, bevett értékítéletektől mentesen kíván tanúskodni a latin-amerikai kultúra sokszínűségéről, a lakó- és középületek, valamint a sportlétesítmények építészetének gazdagságáról.

Leonardo Finotti 2008-ban Barry Bergdoll, a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) főkurátora által nyert meghívást egy retrospektív kiállításra, amelynek célja egy Latin-Amerika kiemelkedő modern építészeti értékeit széleskörűen bemutató korábbi, 1955-ban rendezett múzeumi szimpózium felelevenítése és népszerűsítése volt. Finotti számára ezzel olyan csapatmunka vette kezdetét, amelynek kihívásos tapasztalatai kitöltötték a művész elmúlt nyolc évét.

A kitartó kalandozás lenyomatát őrző könyv A Latin-Amerika modern építészetének gyűjteménye (A Collection of Latin AmericanModern Architecture) címre hallgat. A világ vezető építészeti fotográfusait bemutató kiadványsorozat részeként megjelent könyv közel száz fotót tár fel Latin-Amerika máig felfedezetlen modern építészetéről, és a fotográfus szemén keresztül bemutatja magát a régiót is. A különböző földrajzi szélességi fokokon zajló kutatás az utazások eseményeit történetekben, képekben és személyes élménybeszámolókban örökíti meg. A gazdag dokumentáció forrásértékű, noha az összegyűjtött helyszínek közül csak kilenc került be a végső válogatásba: Asunción, Montevideo, Belo Horizonte, Valparaiso, São Paulo, Bogotá, Lima, Mexikóváros és Havanna.

Leonardo Finotti brazil képzőművész, egyike a világ legismertebb építészeti fotográfusainak. Munkái a világ számos kiállításán megfordultak és a legfontosabb szakfolyóiratokban jelentek meg. Az ötletgazda, Barry Bergdoll a Columbia Egyetem művészettörténeti és régészeti fakultásának professzora, a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) Építészeti és Formatervezői Szakosztályának kurátora.

(Valamint a Metszet folyóirat több cikkének fotósa - a szerk)

A szerző legújabb cikkei:
Budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Szellempavilonok és föld alatti bizonyítékok a londoni parlamentnél
Rangidős brémai polgár
Öt műhelyből egy nagy képtár
A 21. századi egyházi művészetről tart konferenciát az MMA
Elhunyt Marosi Bálint
Két apartman, két világszemlélet
Zürich új lakónegyedet épít a vasút helyére
Organikus egyszerűség
Cortenkígyó a svájci Alpokban
Szimbolikus épületek az új Metszetben
Hazai eredmények és építészfotók a Sony World Photography Awards versenyén
Az idei Budapesti Építészeti Filmnapok sztárja Heinz EmigholzKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)