Katona Vilmos
Budapest FotóFesztivál elnevezéssel a magyar és nemzetközi fotóművészet értékeit és újdonságait a középpontba helyező új programsorozatot rendeznek február 28. és április 30. között a fővárosban.

Az első alkalommal megszervezett program workshopokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, szakmai eseményekkel, portfólió- és fotókönyv-bemutatókkal, illetve fotómaratonnal várja az érdeklődőket.

A sorozat gerincét két reprezentatív kiállítás adja, amely ismert magyar és külföldi fotósok munkáiból mutat be válogatást.

Az egyik a Magnum ügynökség híres fényképészének, Alex Webbnek A fény szenvedése (The Suffering of Light) című tárlata lesz a Műcsarnokban, amely az amerikai nagykövetség támogatásával jön létre. A kiállítás részeként tárlatvezetést és szakmai találkozót is szerveznek a művésszel. A kiállítás és egyben a Budapest FotóFesztivál ünnepélyes megnyitóját február 28-án tartják a művész részvételével.

A másik kiemelt program az áprilisban nyíló, Szubjektum című magyar csoportos kiállítás lesz, amely a portré műfaját járja körül. A tárlat helyszíne a Várkert Bazár, a kiállítás pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának is része.

A Várkert Bazárban rendezik továbbá a BPF-TRIPON fotómaratont is, amely külön gyerekeknek szóló versenyszámával családi programként színesíti a rendezvényt.

A főváros támogatásával a Budapest FotóFesztivál központja a város szívében álló Budapest Projekt Galéria lesz, amely a fesztiválvendég görög Photometria International Photofestival és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotó tanszéke kiállításának ad otthont, valamint workshopok, szakmai beszélgetések, és a fiatal fotósgenerációt megcélzó alkotói bemutatkozások helyszíne is lesz.

A tervek szerint a fesztivál keretében minden évben egy-egy fotógyűjtemény is fókuszba kerül, idén a Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjtemény fotográfiai válogatása mutatkozik be három helyszínen: a FUGA Kortárs Építészeti Központban, a Gregersen Art Pointban és a Voke Vasutasok Széchenyi István Művelődési Házában.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei:
Budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Szellempavilonok és föld alatti bizonyítékok a londoni parlamentnél
Rangidős brémai polgár
Öt műhelyből egy nagy képtár
A 21. századi egyházi művészetről tart konferenciát az MMA
Elhunyt Marosi Bálint
Két apartman, két világszemlélet
Zürich új lakónegyedet épít a vasút helyére
Organikus egyszerűség
Cortenkígyó a svájci Alpokban
Szimbolikus épületek az új Metszetben
Hazai eredmények és építészfotók a Sony World Photography Awards versenyén
Az idei Budapesti Építészeti Filmnapok sztárja Heinz Emigholz



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: