épületek Csehország Eva Jiricna koncertterem Zlin

Száz éve először épült új hangversenyterem Csehországban


fati | 2011.06.01
A cseh származású Eva Jiricna megtervezte élete eddigi legnagyobb épületét

A Londonban élő neves építész-belsőépítész, Eva Jiricna tervei alapján szülővárosában, a csehországi Zlinben elkészült a két épületből álló új kulturális központ. A komplexum egy egyetemi könyvtárból és adminisztrációs épületből, valamint ezzel szemben, a városi tér másik oldalán egy hangversenyteremből és konferenciaközpontból áll. A tervezés már tíz évvel ezelőtt elkezdődött, de a város sokáig vitázott a terveken, mert Jiricna tervei túlságosan eltértek a város jellegzetes, két világháború közötti modernista stílusú építészetétől.

Zlin városát a cipőgyártásról híres Tomas Bata 10 év alatt hozta létre az egyre növekvő számú dolgozói számára. A várost modern utópiaként képzelte el, amelyet a kertvárosi mozgalom és a későbbi bővítés tervein is dolgozó Le Corbusier elméletei inspiráltak. A város épületeinek túlnyomó többsége így téglából és betonból formált kubus.

Jiricna épületei oválisak, és a 850 ülőhelyes koncertterem üveg-acél-beton szerkezetű. Jiricna elmondta, hogy óriási felelősségként élte meg a tervezést és tartott tőle, hogy a huzavona következtében nem lesznek elég jók a tervek. "A logikát állítottam szembe a tervek ellenzőivel, akik a várost rezervátumként akarták megőrizni. Elmagyaráztam, hogy az épület alapozása másfajta alaprajzot, az alaprajz pedig másfajta szerkezetet kíván. Végül elfogadták az érvelésemet."

Jiricna a tervezés jogát meghívásos pályázaton nyerte el, amelynek során négy másik építészirodával versengett. "Ez az első munkám a szülővárosomban, amelyet négyévesen hagytam el. Ez lehet az oka, hogy ekkora felelősséget éreztem."

képek forrása: www.bdonline.co.uk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások