hír

"Ha a hatóság kéri, feltöltöm kilóra" – avagy hogyan tesznek eleget az építészek a "CPR-rendeletnek"

A koos.hu felmérése


Csépé
A koos.hu építész szakmai felmérése többek között piacvezetőnek mérte a Metszetet, de rákérdezett a teljesítménynyilatkozatokkal kapcsolatos gyakorlatra is. Legtöbben a CPR.hu honlapot ismerik a tervezők közül, de a többség a konkrét termékkiírás gyakorlatát követi.

A felmérés legnagyobb része itt és itt olvasható, egyebek között kiderül, hogy a válaszadó közel hétszáz építész részvételével zajlott felmérérs alapján az építészek a nyomtatott lapok közül leggyakrabban a Metszetet olvassák, míg a honlapok között az Építészfórum a piacvezető, de a Tervlapot így is a kérdezettek mintegy fele olvassa. A jogszabályváltozásokkal kapcsolatban az Epitesijog.hu a leghasznosabb.

Szerkesztőségünk megkapta a teljesítménynyilatkozatokkal kapcsolatos nyílt kérdésekre adott válaszokat. A megkérdezett 692 főből 163 kollégát saját bevallása szerint nem érinti a teljesítménynyilatkozatok kérdésköre a többi 529 kolléga többsége a konkrét termékek kiírását favorizálja:

A nem oly régen indult internetes adatbázisok számára a ("kombinálókkal" együtt) mintegy tíz százalékos használati arány ugyan nem túl nagy, de a növekedési potenciál még jelentős, hiszen a válaszadok közel fele nem ismeri ezeket a portálokat:

Ugyanakkor legtöbben a www.cpr.hu oldalt ismerik. És vannak olyanok is, akik egyszer megcsinálták a teljesítménynyilakozatok kigyűjtését az online felületen "onnan egy fájlba letöltöttem mindent és ha a hatóság kéri, feltöltöm kilóra." Mert az azért egyértelmű, hogy a teljesítménynyilatkozatos rendszer nem népszerű a szakmagyakorlók körében. De ugyebár éppen az ezzel kapcsolatos kiírások, ellenőrzések megkönnyítésére jöttek létre az említett adatbázisok is, melyek bővítését többen sürgették a válaszadók közül.

A szerző legújabb cikkei:
Ahogy a kínaiak látják Hudec Lászlót és Magyarországot, festményekben
Hihetetlen projektek, őrült ötletek – Junya Ishigami kiállításán jártunk Párizsban
Füleky Zsolt marad a helyettes államtitkár – a MÉSZ közgyűléséről jelentjük
Ideje az építésnek – kiállítás a határon túli műemlékek helyreállításáról
Ismerős Brick-díjasok: Tony Fretton és Naus Sándor
Magyar építészek a világ élvonalában versenyeznek
Ybl reloaded: most lett komplett a dunaparti együttes
Ben van Berkel (UNStudio) tervezheti Budapest új hídját!
Ledőlt a Tadzs Mahal két minaretje
Mivel kápráztassuk el tetőtérbeépítésen gondolkodó ügyfeleinket?
Bemutatták a MOME Műterem- és Médiaházat
Kitüntetést kapott Dr. Vámossy Ferenc
Anthony Gall, Callmeyer László, Szabó Levente, Vasáros Zsolt, Zakariás Attila Ybl-díjasokKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)