hír Budapest Rákoskeresztúr metró

Magasvasút lesz a Rákoskeresztúrra vezető új metróvonal


sebesp | 2018. január 7.
     
Elkészültek a tanulmánytervek az M2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalához. A folytatáshoz több út is bejárható.

Az M2-es metró és a Gödöllői HÉV összekötésének, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megépítésének előkészítésével kapcsolatos fejleményeket és terveket, feladatokat ismertette Riz Levente polgármester a Rákosmente önkormányzatának képviselőtestületi ülésén. A XVI. és XVII. kerület kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés 2015-ben biztosította az anyagi forrást a megvalósíthatósági tanulmány, az engedélyezési és kiviteli tervek kidolgozására. 2017 novemberében a tervező Főmterv leszállította a tanulmánytervet.

A rákoskeresztúri szárnyvonal kapcsán a tervezők négy különböző alternatívát vizsgáltak, három esetben a körvasútnál, a Rákos-pataknál ágaznak el a metró és a RákosHatvan vasútvonal mentén érné el a kerületet. A negyedik változat (fotó) szerint a HÉV-vonalból a Sárgarózsa utcánál fordulna jobbra, a Nagyiccei kiserdőt megvédve a felszín alá bukna, majd végig a felszínen haladva Akadémiaújtelepnél lép be a kerületbe, innen kéreg alatti vezetéssel folytatná útját Rákoskeresztúr városközpontig.

Ennek a nyomvonalnak a megvalósítása számottevően olcsóbb a többi verziónál: a tervezők összesen 123127 milliárd forintra becsülik a költséget, (míg a többi nyomvonal becsült 146190 milliárd Ft). Három megállót alakítanának ki a kerületben, az elsőt Akadémiaújtelepnél, a tervezett új vasúti megálló szomszédságában, a következőt a Kis utcánál, a végállomás pedig Rákoskeresztúr városközpont lenne. Minden kerületbeli állomásnál P+R parkolókat kell kiépíteni.

Jelenleg Rákoskeresztúrról 47 perc el jutni a Déli Pályaudvarra, ez a szárnyvonal kiépítésével 32 percre csökkenhet, az Örs vezér teret pedig a mostani 22 perc helyett 13 perc alatt lehet majd elérni, a Nagykörútig tartó menetidő 37 helyett 22 percre rövidülhet. Jelenleg 40 ezer ember használja Rákosmentéről a közösségi közlekedést, számuk a fejlesztésnek köszönhetően 55 ezerre nőne. A kivitelezés kapcsán az első ütem az Örs vezér téri átkötés és a XVI. kerületi szakasz megvalósítása, második ütemként Rákoskeresztúr következik, majd a városhatáron kívüli szakaszok.

A jogerős építési engedélyek reményeik szerint 2019-ben meglesznek, a projektek 2020 után elindíthatók.


Forrás: Rákosmente Önkormányzata képviselőtestületi ülésének polgármesteri beszámolója, facebook.com

 

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)