hír tervek cikk Liget Liget projekt Pfaff Ferenc Magyar Innováció Háza Dízel Csarnok Magyar Közlekedési Múzeum Kővári György

A Magyar Műszaki Múzeum és a Közlekedési Múzeum külön élete

Részletek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójával, Vitézy Dáviddal történt beszélgetésből


Java | 2018. április 19.
     
Egyértelművé vált, hogy a Liget Projekt nem csak magáról a ligetről szól, hiszen szatellitként sorra jönnek létre újabb múzeumi, kulturális központok a Szabolcs utcában, az Északi Járműjavító környékén, sőt még Komáromban is. A Közlekedési Múzeum sem a ligetben lesz.

A Liget Projektet nevezhetjük rozsdazóna-rehabilitációnak – gondoljunk csak a régi Hungexpo területére, ahová a Magyar Zene Háza kerül, a Petőfi Csarnok rossz állapotú egykori épületére, az Ötvenhatosok terének Dózsa György úti autó- és betontengerére. A Szabolcs utcai kórház elhagyatott területe szintén igazi rozsdazóna volt. A funkcióváltások hozadéka e kisebb-nagyobb rozsdazónák eltűnése, rehabilitációja.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum eddig a Pfaff Ferenc tervezte épületben működött a Városligetben. Az épületet felújítják, és a világháború előtti külsejét fogja visszanyerni, azonban a felújított épületben, amely a Magyar Innováció Háza nevet kapja, már csak az Országos Műszaki Múzeum gyűjteménye marad. Tavaly megszületett a döntés, hogy a Magyar Közlekedési Múzeum a Könyves Kálmán körút közelébe költözik, a MÁV Északi Járműjavító területén lévő Dízel csarnokba. A csarnok egykori tervezője a Déli pályaudvar építészeként ismert Kővári György.

Az új helyszín sincs távolabb a belvárostól, mint a korábbi épület volt. Majdnem húsz helyszínt mértünk fel – avat a további részletekbe Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója. Mi a múzeumi koncepció kidolgozásáért feleünk,és az épület a Liget Projekt keretében újul meg. Reméljük, ebben az évben elkezdődik az építkezés.

A Magyar Innovációs Múzeum tartalmi koncepciója

A múzeum célja, hogy innovatív házként működjön, a fiatalokat arra ösztönzve, hogy próbálják ki magukat, merjenek kitalálni új dolgokat és vállalkozni, változtatni. Az újdonságok kitalálásának vannak nagyon komoly történelmi hagyományai Magyarországon, és nem csak száz évvel ezelőttiek. Várható, hogy a Közlekedési Múzeum megnyitásának idején napirenden lesznek azok a korszerű technológiák bemutatásával járó viták, hogy pl. mi lesz azzal a rengeteg emberrel, aki elveszti a munkáját amiatt, mert robotok vezetik majd a buszt, a kamiont, a taxit. Napirenden lesznek olyan új koncepciók, amelyek átalakítják városainkat, a közlekedést, vagy az autóipart. Találmányokat mutatnak be, olyan fejlesztéseket, amelyek a mai Magyarország, mai magyar feltalálók, start-upok, innovációs műhelyek sikerein alapulnak. A múzeumnak az a legfontosabb esszenciája, hogy a jelen veszélyeinek, kihívásainak a megértésében az eligazodást segítse a múlt segítségével.

A Dízel csarnokbeli kiállítás tartalmi koncepciójának kidolgozásában segítségükre van Európa egyik legjobb kiállítástervező csapata, akik például a BMW-múzeum, illetve az amszterdami hajózási múzeum tervezésben vettek részt és különböző német történeti múzeumok megújításán dolgoztak. A múzeum Kronologikus kiállítást szeretne bemutatni, a reformkortól napjainkig és kissé a jövőbe is kitekintve ismertetve Magyarország közlekedését. Az ehhez szükséges műtárgyak beszerzése, restaurálása már elindult. A közlekedésben mindig vannak forró témák: ilyenek a 4-es metró, a 3-as metró felújítása, a villamosok jövője, a dugódíj. A múzeum legyen bátor ilyen témákat is bemutatni.

A Dízel csarnok átalakítására vonatkozó mesterterv elkészítése zajlik, amelynek nyomán építészeti tervpályázatot írnak ki az év folyamán, s ezt követi a tervezés. Előreláthatóan az építkezés 2020 után kezdődhet.

Forrás: Liget Budapest

A szerző legújabb cikkei:
Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél
Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik
A Sberbank gigantikus székháza az "orosz Szilícium-völgyben" épül
Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató
Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában
A Magyar Állami Operaház misztériuma a színfalak mögött – a részletekbe Zoboki Gábor avat be
Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül
Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-parton
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben péntekenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (5 szavazatból)