Java | 2018. május 14.
     
Az indiai Aurangabad ősi városától nem messze, a Waghora folyó kanyarulata fölötti sziklákba vájták a barlangtemplomokat és kolostorokat. Az előbbiek a három ősi vallást, a hinduizmust, a buddhizmust és a jaint mutatják be freskóikon és szobraikon. A fantasztikus Ajanta-barlangok 1983 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

A 31 barlangot munkások ezrei véső és kalapács segítségével áldozatos munkával vájták ki a vulkanikus bazaltsziklából. A barlangokat két szakaszban készítették, a régebbiek az i.e. II. századból valók, az újabbak pedig i. sz. 400-600 körül készültek. A barlangok egy része kolostorként funkcionált, benne hatalmas termekkel és ebből nyíló apró cellákkal, amelyekben még az ágyat és a párnát is a sziklából faragták ki az egykor itt élő szerzeteseknek. A többi barlangot templomként használták, amelyek szerkezetükben a mai keresztény katedrálisok elődeinek tekinthetőek. A barlangok belsejét borító 1 500 éves festmények az egykori történelemről mesélnek nekünk.

Az őskori mesteremberek áldozatos kézi munkával faragták ki az igényes szobrokat a bazalt sziklákból. Apró lépésenként haladva finoman cizellált véseteket készítettek és a szükséges helyeken oszlopokat faragtak ki, a sziklák belsejében tágas, impozáns termeket alakítottak ki. A falakat és a mennyezetet csodálatos, gazdag díszítéssel látták el, és a gipszvakolaton élénk színű festményeket készítettek. A félkőrívben fekvő sziklába vájt templomok a három ősi vallást (hindu, huddhista és jain) mutatják be freskóikon és szobraikon.

Az indiai ajantai barlagkolostorok felfedezése egy angol tisztnek köszönhető, aki 1819-ben éppen arrafelé vadászott a környéken. A dús erdővel borított területen lovagolt a kis Waghora-folyócska mellett, a folyó egy U alakú kanyart írt le, amikor felpillantott a hegyoldalra, s akkor figyelt fel a különös barlangrendszerre. A tiszt India egyik legszebb régészeti emlékét fedezte fel.

Forrás és videó: Erdekesvilag.hu

A szerző legújabb cikkei:
Operatúra az Eiffel Műhelyházba
A Régészet Napja Magyarországon – május 26.
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik SárváronKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: