sebesp | 2018.06.03
London központjában, az egyik legnagyobb pályaudvar sínpárjaitól mindössze néhány méterre három másfél százados acélszerkezetet használtak fel, hogy luxuslakásoknak adjanak keretet. A jónevű építésziroda vezetője is vett egyet a 800 000 angol font induló árú ingatlanokból.

A Chris Wilkinson és Jim Eyre vezette WilkinsonEyre építésziroda 2002-ben nyerte meg a pályázatot, amelyet a Gasholder projekt beruházója a terület beépítésére kiírt. Három hengerből álló épületegyüttest terveztek, melyek tömbjei az eredeti öntöttvas rácsos keretek hengeres formájába illeszkednek. Az 1860-as évekből származó gáztárolók tartályait lebontották, a tartóvázakat azonban kijavították és felújították a helyszínen, dinamikus ellentétet képezve a régi és az új elemek között.

A műemléki védettséget élvező struktúrák körkörös patiót ölelnek körbe, közepén vízmedencével. Ez a hengeres, többszintes átrium az ég felé nyitott, ívét folyosók követik, összekötve az egyes hengerek szintjeit. A lakások kifelé fordulnak, a homlokzat padlótól mennyezetig futó üvegezésének intimitását perforált szürke harmonika árnyékolók hivatottak biztosítani.

Wilkinson szerint, aki a feleségével vásárolt egy lakást a projektben, a hely a városi élet lényegét fejezi ki, mivel látványt kínál London híres Regent csatornájára, a városközpont karnyújtásnyira van, és bármikor könnyű átugrani Párizsba, vagy az ország bármely pontjára a szomszédos St. Pancras pályaudvarról. Cserébe vélhetően az sem zavarja őket, hogy a vonatok szinte percenként zakatolnak el ablakuk előtt.

A 145 lakás belsőépítészetéért Jonathan Tuckey és csapata volt a felelős, amelyek közül a stúdiólakások ára 810 000 angol fontnál kezdődik, a három hálószobás otthonoké pedig 2 millió angol font (730 millió forint) körül van.

Legfelül kilenc penthouse található, mindegyik saját tetőtéri kerttel rendelkezik. A kerteket és a közösségi tetőkertet, amely a Regent csatornára, a Midland Hotelre és a Shard felhőkarcolóra nyíló kilátással rendelkezik, Dan Pearson tájépítész tervezte. A komplexum mellett található a Gasholder Park, egy zöld körkörös folt, amelyet a Bell Phillips építésziroda polírozott acél pavilonnal látott el, egyetlen gáztartály keretén belül.

A lakások letisztult belső tereiben a festett rétegelt falemez, a rozsdamentes acél és a sárgaréz határozza meg az anyagok palettáját.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások