sebesp | 2018.09.09
Átadták Budapesten a felújított Láng Művelődési Központot, az épület megőrizte retro hangulatát, de funkcióiban a 21. század igényeihez igazították – hangzott el a megnyitón.

A főváros XIII. kerületének önkormányzata MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere az épület átadásán azt hangsúlyozta, hogy megőrizték a múlt értékeit, és hozzájuk illesztették a 21. századi technológiát. A beruházásra 1,3 milliárd forintot fordítottak.

Az épületet amellett, hogy bizonyos építészeti elemeit megőrizték energetikai és gépészeti szempontból teljesen felújították, a beltér is megújult, a színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel szerelték fel.

A Láng Művelődési Központ 1997 márciusában került a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonába – a Fővárosi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat megállapodásával –, miután a Láng Gépgyártól megvásárolták az ingatlant – adta hírül az MTI.

A Láng Kultúrház a harmincas évek végén kezdte meg működését, mely a művelődési otthonok létrehozásának idején (1949) a Láng Kultúrház lett. Az amatőr művészeti csoportok mellett, többek között fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport is alakult, majd megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját. A Tokár György tervei alapján újjáépített Láng Művelődési Központot 1970. január 14-én adták át. Falai között fellépet többek között a legendás Syrius, a Locomotív GT, és a Hobo Blues Band. A most elkészült téglaburkolattal kiegészített felújítás terveit az Archikon kft. készítette.

Az intézmény fenntartója a Láng Gépgyár volt. Láng László 1873-ban telepítette át gépjavító műhelyét a Angyalföldre. Az 1890-es évek elején az ország gőzgépszükségletének túlnyomó része a Láng Gépgyárban készült. A Láng László Gépgyár Rt-t 1948-ban államosították, az elkövetkező évtizedekben a hazai villamos erőművekben többnyire Láng-turbinák dolgoztak. A vállalat jelenleg Alstom Power Hungária Rt néven működik.

(Az épület felújításáról hosszabb elemző cikk jelent meg a Metszet 2018/4 számában, Wesselényi-Garay Andor tollából. Innen a stáblista:

Építész: Nagy Csaba, Pólus Károly, Dobos Bence László, Tőrös Ágnes, Benedek Botond, Mészáros Eszter, Várhidi Bence (Archikon)
Építtető: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
Tartószerkezet tervező: Pintér Tibor (Éki Terv Kft.)
Épületgépészeti tervezõ: Sor Zoltán, Fenyvesi Péter (PHQ Kft.)
Elektromos tervező: Rajkai Ferenc, Komlósi Tibor (Hungaroproject Mérnökiroda Kft.)
Tûzvédelmi tervező: Decsi György, Győri Melinda Írisz (Fireeng Kft.)
Tájépítész tervező: Mohácsi Sándor (S73 Kft.)
Felvonó tervező: Nagy Sándor
Forgalomtechnika: Kertesi Géza (Metróber Tervezõ és Tanácsadó
Kft.)
Környezetvédelmi tervező: Csott Róbert ('95 Apszis Bt.)
Teremakusztika, zajvédelem: Borsiné Arató Éva, Borsi Gergely
(Arató Akusztikai Kft.)
Generálkivitelező: Nimród Bau Kft.
Eredeti tervezők (1970): Tokár György építész, Gnädig Miklós mérnök, statikus - a szerk.)
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások