hír fűtő falfesték BME

Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket


Java | 2018. október 3.
     
A fűtő falfesték alkalmas új építésű és régi lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a lakásfelújításban. A hazai fejlesztésű fűtőfestéket egy magyar falfestékgyártó és a BME mérnökei mutatták be, és máris nagy iránta az érdeklődés.

A cég májusban kötött megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel a vezetőképes falfesték kifejlesztésére. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások fügvényében várhatóan egy éven belül kerül kereskedelmi forgalomba. A hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 W/m2 teljesítmény mellett.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén, míg a festékgyártó vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei pedig az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásfelújításban, hiszen amellett, hogy használatával jelentősen csökkenthető otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése is annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki építkezésbe vagy lakásfelújításba vág bele, telepíteni tudja a fűtőrendszert.

Forrás: Lakáskultúra.hu

A szerző legújabb cikkei:
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán
A Napur Architect Kft. készíti a 2023-as Atlétikai Világbajnokság központi stadionjának végső terveit
Felhőkarcolóival az International Property Awards kategóriagyőztese lett a Group Dyer tervezte Prima Park
Európa legjobb szabadidős épületének választották a Pannon Park Biodómot
A Wizz Air Repülési Képzési Központja nyílt meg Ferihegyen
Az új Fővárosi Közfejlesztési Tanács Budapest jövőbe mutató érdekeit szolgálja
Kutyabarát irodával pályázik az Év Irodája címre a Mito
Gereben Péter és Marián Balázs nyerte a Buzogány utcai új BGE-könyvtár épületére kiírt tervpályázatot
A Neumann János Egyetem kecskeméti új kampusza óriási strucctojásra emlékeztet
Bemutatkozik a Debreceni Egyetem Innovációs Központja – látványtervekkel, videóval
Átadták a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontját
Példaértékű zöld épület az Ecodome irodaház Budán + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)