hír fűtő falfesték BME

Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket


Java | 2018. október 3.
     
A fűtő falfesték alkalmas új építésű és régi lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a lakásfelújításban. A hazai fejlesztésű fűtőfestéket egy magyar falfestékgyártó és a BME mérnökei mutatták be, és máris nagy iránta az érdeklődés.

A cég májusban kötött megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel a vezetőképes falfesték kifejlesztésére. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások fügvényében várhatóan egy éven belül kerül kereskedelmi forgalomba. A hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 W/m2 teljesítmény mellett.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén, míg a festékgyártó vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei pedig az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásfelújításban, hiszen amellett, hogy használatával jelentősen csökkenthető otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése is annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki építkezésbe vagy lakásfelújításba vág bele, telepíteni tudja a fűtőrendszert.

Forrás: Lakáskultúra.hu

A szerző legújabb cikkei:
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa
Újra régi pompájában a Veszprémi Érseki Palota
Tervezőcsere – Az Elysium luxus lakópark máris szerkezetkész állapotban van
3h_3 ház – ünnepi kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Az UNStudio és a Hardt bemutatta az európai hyperloop-állomások prototípusának látványterveit
A MÁS Stúdió két fiatal építésze saját tervezésű kápolnájában tartotta esküvőjét
Megújult a régóta üresen álló Bánffy-palota a Bimbó úton
Közösségépítő templomegyüttes készül Dömsödön
A Testnevelési Egyetem új központi épületének átadását is ünnepelték a tanévnyitón
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a MillenárisonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)