hír fűtő falfesték BME

Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket


Java | 2018. október 3.
     
A fűtő falfesték alkalmas új építésű és régi lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a lakásfelújításban. A hazai fejlesztésű fűtőfestéket egy magyar falfestékgyártó és a BME mérnökei mutatták be, és máris nagy iránta az érdeklődés.

A cég májusban kötött megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel a vezetőképes falfesték kifejlesztésére. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások fügvényében várhatóan egy éven belül kerül kereskedelmi forgalomba. A hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 W/m2 teljesítmény mellett.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén, míg a festékgyártó vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei pedig az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásfelújításban, hiszen amellett, hogy használatával jelentősen csökkenthető otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése is annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki építkezésbe vagy lakásfelújításba vág bele, telepíteni tudja a fűtőrendszert.

Forrás: Lakáskultúra.hu

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások