hír Hong Kong Kína híd

55 kilométeren tekereg a világ leghosszabb tengeri "hídkígyója"


Java | 2018. október 24.
     
Az 55 kilométer hosszú, 35 méter széles, 6 sávos tengeri átkelő Hong Kongot és Kínát köti össze, és a hídszerkezet alagút formájában víz alá merülve 6,7 kilométer hosszan folytatja útját Csuhaj és Makaó városok között. Erre az alámerülésre a szabad tengeri hajózás biztosítása érdekében volt szükség.

A munkálatok kilenc évvel ezelőtt kezdődtek az útvonal két végpontjától kiindulva. Az itteni tízezer munkás a tengeri híd szerkezetéhez mintegy 450 000 tonna acélt használt fel, melyet összesen 5 200 oszlop tart. A cél a közvetlen gyors kapcsolat megteremtése az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszok és a dél-kínai Kuangtung tartomány elmaradottabb térségei között, ezzel egy egységes gazdasági régió jön létre a Gyöngy-folyó deltájában. A három metropolisz közötti utazási idő egy órára csökken, ami eddig Hong Kong és Csuhaj között négy óráig tartott repülőgéppel. A mostani változékony klimatikus körülményekre való tekintettel a hídkígyót úgy tervezték, hogy akár óránként 200 kilométeres széllökéseket, a Richter-skálán 8-as erősségű földrengést, vagy akár egy 300 000 tonnás hajóval való ütközést is kibírjon.

A kínai kormány 120 milliárd jüannal (4 900 milliárd forint) támogatta az 55 kilométer hosszú összeköttetés megépítését. Sajnálatos tragédiák, halálesetek is akadályozták az építkezés menetét, de az árak emelkedése, továbbá a korrupció is hátráltatta az építkezés befejezését. A hétmilliós lakosú Hong Kong lakosainak jelentős része attól tart, hogy veszélyben kerülhet az önállóságuk. Ennek a hídnak a megépítése az egész világon építészeti, mérnöki bravúrnak számít.

Forrás: Érdekes Világ

A szerző legújabb cikkei:
Emlékhely épül a lerombolt Regnum Marianum-templom helyén a Városligetben
Az Óbuda Építész Stúdió Kft nyerte az NKE Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ tervpályázatát
A Főmterv és a Viköti tervezi a hármas metró meghosszabbítását
Visszanyeri régi fényét a történelmi jelentőségű zuglói Róheim-villa
472 méterre nyúlik majd a világ legmagasabb lakóháza New Yorkban
Rákosmente multifunkcionális sportcsarnokkal gyarapodik
Átadták a martonvásári Brunszvik-kertet – hamarosan itt épül az MTA új Agrárinnovációs Centruma is
Űrtechnológiát képviselő üveghomlokzat a Tóparkban
Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Városligetben
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)