hír tervek Atlétikai Világbajnokság Nemzeti Atlétikai Központ Napur

A Napur Architect Kft. készíti a 2023-as Atlétikai Világbajnokság központi stadionjának végső terveit


Java | 2018. december 12.
     
A napokban derült ki, hogy Budapest rendezi a 2023-as atlétikai világbajnokságot, amelynek tervezett hazai helyszíne az új Nemzeti Atlétikai Központ lesz a Csepel-sziget északi vége közelében, a volt Vituki telep, a Kvassay Jenő út és a Duna közötti területen. A végleges terveket a Néprajzi Múzeum új épületét is tervező NAPUR Architect készíti.

A Tervlap.hu részletesen beszámolt a 2017 őszén lezárult tervpályázatról. Akkor a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. négy darab pályaművet vásárolt meg, többek között a Napur Archikekt Kft pályaművét is.

Az elmúlt évtizedekben több európai és világbajnoki játékot tartottak itthon, de ezek mind fedett pályásak voltak, ellentétben a most tervezett eseménnyel, amely szabadtéri lenne. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) december elején döntött arról, hogy a 2019-es ázsiai és a 2021-es amerikai világbajnokság után Budapest kapja meg a rendezési jogot, még úgy is, hogy a stadion még csak a tervasztalon létezik.

A verseny idejére ideiglenes lelátókkal 40 000 férőhelyesre bővített komplexum visszabontott formájában 15 000 fő befogadására lesz alkalmas. Az Atlétikai Központnak a verseny lebonyolításán és a profi sportolók edzésén túl további szerepet szánnak a szabadidő- és az utánpótlássport fejlesztésében is. A tervek szerint a budapesti lakosokat, diákokat edzőpályák, futókör, street workout és számos más sportolási, kikapcsolódási lehetőség várja majd.

Az építkezéssel egyidőben várhatóan a környezetet is rendezik, például a közeli Duna-parton sétányokat, köztereket, parkokat létesítenek, és a helyszínt érintő közlekedést is fejlesztik, ennek keretében metrósítják a HÉV-et.

A végső tervezést a NAPUR Architect Kft. vállalta el, az ő nevükhöz kötődik a vizes vébére épült Duna Aréna és az új Néprajzi Múzeum is. A legújabb látványterveken a stadion bővített változata látható.A pályázat első körében, a tervek méltatása kapcsán elhangzott, hogy ennek a változatnak az alapépülete valósággal belesimul a tájba.

Remélhetőleg ez a világraszóló sportesemény és a remek új helyszín öregbíti majd országunk jó hírét, és sportsikertörténetet írhatunk 2023-ban!

Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt
Forrás: We Love Budapest

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram
A világ első „fordított” hotelje Kínában épült egy szakadékban
Végre indul a Bozsik Stadion építése
Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán
Felhőkarcolóival az International Property Awards kategóriagyőztese lett a Group Dyer tervezte Prima ParkKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (3 szavazatból)