hír épületek Buckingham-palota Egyesült Királyság london

Hogyan hasznosítsa túlméretes palotáját a jó uralkodó?


sebesp | 2019.01.20
Egy javaslat szerint a londoni Buckingham-palota átalakításával és bővítésével egy olyan "szociális palotát" lehetne létrehozni, ahol 50 000 ember élhetne egy fedél alatt a királynővel.

A müncheni Opposite Office építésziroda nyílt levelet írt a brit királynőnek kérve, hogy fontolja meg a palota megosztását a kevésbé szerencsésekkel. Az építész stúdió koncepciója a királyi palotát a Londonban főleg az egyedülálló fiatalok körében népszerű co-living közösségi lakásformává alakítaná, a lakásválság innovatív megoldásaként.

"775 szobájával és 79 fürdőszobával a lakosság sűrűsége nem reprezentálja London többi részének sűrűségét, ezért a Buckingham-palota újraértelmezésre vár" – mondja az Opposite Office alapítója, Benedikt Hartl.

A palota meglévő dimenzióit figyelembe véve az iroda szerint a palota tetején többemeletes bővítés elképzelhető lenne. Privát egy- és kétágyas szobák nyílnának a közös étkező- és nappalikból, egy hatalmas co-living rendszerben. Ilyen módon akár 50 000 ember számára is otthont lehetne teremteni a becslések szerint.

A történelmi palotában nyolc lépcsőház és liftmag biztosítaná a függőleges mozgásokat, így a királynő a közös helyiségekben könnyen kedvenc tárgyai közelébe juthatna.

A "szociális palota" projekt jó PR-lépés lehetne a brit királyi család számára is Hartl javaslata szerint.

"A Buckingham-palota átépítésének és bővítésének terve nagy figyelmet fordít a megfizethető lakások megvalósításának kérdésére, miközben javítja a Buckingham-palota társadalmi helyzetét" - véli az ötletgazda.

A Buckingham-palota alapjait képező épület 1703-ban épült, majd átalakítások és bővítések eredményeként mai formájában 1837-óta látható. A palota II. Erzsébet brit királynő és a királyi család rezidenciájául szolgál.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások